Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Tuesday, March 30, 2010

Exam Just Around Da Corner...

Assalamualaikum wbt....

Ya, peperiksaan berada kat hujung simpang tuh jek...
About 9 days to reach to the corner.....
Lama lagi.....
Haish...
Sekejap!!
Percaya lah sebab masa berlari dengan begitu pantas....
Bersedia kah saya??
Seyesly jawap : "Tak bersedia lagi!"
Sebab saya tengah bertungkus lumus untuk Final Year Projek aka Projek Sarjana Muda saya yang tak pernah tua-tua.....

Okey, kat bawah nih jadual exam saya... Baru ambil hari semalam....

8 April 2009, 0900-1200 :: Environmental Impact Assessment (B08 BK 11)

9 April 2009, 1445-1700 :: Law & Policy of Remote Sensing (B08 BK13)

12 April 2009, 1430-1730 :: Project Management (B08 BK 13)

14 April 2009, 1430-1730 :: Hydrology (B08 BK12)


Walau pun 4 papers jek... Tapi ia sangat 'tough' okey!!

Doakan kejayaan saya wahai bloggers semua!!!

And wishes best of luck kepada bloggers yang tengah dan akan mengambil peperiksaan....
Cayuk3!!!

~Sleeping Cutie Contest~


Assalamualaikum wbt....

Tiba-tiba saya jadik berminat nak join contest nih.... Bukan apa, saya memang suka babies.... Nak-nak kalau yang comey-comey dan gebu-gebu tuh... Yang pipi duk melayut tuh... Geram... Haish, bila nak dapat sorang ntah.... Saya pernah cakap dekat My future husband, kalau saya dapat baby yang gebu, pipi melayut dan tembam-tembam yang sedap di cium selalu tuh... Saya nak berhenti kerja sebab nak jaga baby tuh... Dia balas, okey jugak.. Sebab zaman sekarang nih susah nak cari orang yang betul-betul boleh kita percaya untuk jaga anak kita.... Okey, cerita tuh nanti saya ceritakan kat entri lain... Okey, straight to the point of this contest....


Nih baby yang saya pertaruhkan.... Anak buah saya!!


Awal Noh Zikry...
(Bukan Awal Ashaari okey)
tapi bakal jadi sehensem AWAL ASHAARI...


Nama baby : Awal Noh Zikry
Umur : 9 bulan
Email saye : pu3_ma@yahoo.com


Lagu Untukmu::
Tidur lah sayang...
Jangan kau menangis lagi...
Esok boleh main lagi....
Tidurlah tidur sayang...





Din Beramboi infected by RATS PEE??


Assalamualaikum wbt.....

Tadi tengah duk jalan-jalan kat facebook ternampak kat fanpage SCHA AL-YAHYA post benda dekat bawah nih...



***********************************************
From Afdlin: Din Beramboi was infected by rats pee when he shot a pet show at the Zoo. He is in an induced coma, his internal organ functions have shut down, he is bleeding internally, doctor gives him 24-48 hours. Pray for din. Dan sesiapa yg memiliki darah jenis O boleh terus dtg ke Selayang Hospital utk membantu Abg Din dgn menderma darah..fb or tweet around -admin
***********************************************

Betul ke cerita nih??? Kalau betul marilah kita bersama-sama doakan yang terbaik buat Din Beramboi nih.... Alahai sunyi la SPONTAN kalau dia tak ada......

To all BLOGGERS, sama-sama lah kita mendoakan sesama muslimin dan muslihat atas kesejahteraan DIN BERAMBOI...

Amin......

Monday, March 29, 2010

Banner GENGBLOGGER saya!!

Assalamualaikum wbt.....


Tadi entah datang dari mana mood nak mengedit banner untuk GB....
Itulah hasil nya....
Yang kat atas tuh.....
Tolong komen okey!
Saya tahu ia tak secantik mana....
Saya nak letak gambar saya kat situ sekali....
Okey tak rasa nya...
Huhuhuhu...
Apa-apa pun saya SHAYANG GENGBLOGGER....


GigaBite:: Hatiku berbunga ros... Erk... Ceria lah tuh....

Sunday, March 28, 2010

Queen Control!!!

Assalamualaikum wbt...

Kali nih nak bercerita panjang lebar sikit pasal QUEEN CONTROL nih....
Dah nama pun QUEEN, mestilah melibatkan wanita kan....
So, baca dulu info kat bawah nih...


*******************************************************************
Queen Control telah wujud sejak dahulu. King Henry of England VIII (1491-1547) mempunyai 6 isteri tetapi dikatakan seorang raja yang tunduk pada permaisuri-permaisurinya iaitu Caterine of Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne of Cleeves, Katerine Howad dan Katerine Parr. Sebelum dan sesudah King Henry pun, ramai tokoh dunia sebenarnya kecut di rumah dan kerana itulah menjadi zalim di luar.

Terdapat 2 jenis queen control. Pertama, jenis mutlak-isteri mengawal suami 100% hingga suami bagaikan haiwan peliharaan, terpaksa tunduk sahaja atas semua arahan dan kemahuan isteri. Kedua, jenis pertengahan- isteri yang berubah-ubah ikut mood dan jenis permulaan- biasanya terjadi selepas kira-kira setahun usia perkahwinan, di mana isteri mula melihat kelemahan suami serta mula tidak menyukai beberapa sifatnya. Keadaan ini lebih mudah terjadi jika suami jenis yang lemah, kurang bertegas dan kerap memberi muka pada isteri.

Persoalannya disini mengapa soerang isteri boleh berubah menjadi begitu, padahal dia sewaktu anak dara cukup dikenali kerana kelembutan?? Sedikit sebanyak sikap suami menyumbang, tetapi banyaknya diserap sendiri oleh si isteri. Apabila ia mula melihat kelemahan suami dan merasakan dirinya lebih dominan, tambahan jika suami memang suka beralah untuk mengelakkan ketegangan, dia akan cepat naik tocang...

*******************************************************************

Info kat atas tuh diambil dari DR HM TUAH ISKANDAR......
Suka sangat baca buku-buku motivasi keluaran beliau....
Ada yang boleh menusuk jiwa kalau baca....

Queen control ni juga dikatan sebagai 'memperbodohkan suami'....
Nauzubillah, jauhi lah saya dari menjadi queen control nih....
Sepatutnya lelaki yang bertanggungjawab untuk mendidik wanita itu...
So, kepada lelaki, jangan terlalu berlembut sangat dengan isteri anda...
Adakalanya anda perlu berkeras dalam membuat keputusan...
Kepada wanita pula, tak elok amalkan queen control nih, berdosa besar tau....
Nak masuk syurga kan? So, jadilah isteri yang solehah...
Jadilah isteri yang penuh kelembutan bagi suaminya...
Cewah......
Saya pulak yang lebih-lebih....
<(^-^)>


Oyeah, Award Awok!!!


Assalamualaikum wbt.....
Oh award!!
Sesungguhnya tak sangka akan dapat award kali kedua....
Aiyark....
Kena kerja kuat lagi nih....
tapi untuk apa??
Merepek jek....
Ok jom kita tengok apa yang perlu kita buat setelah dapat award nih...


1- Thank & link the person that gave you the award
2- pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic
3-Contact said blog and let them know they've won the award
4-State 7 things about yourself.


(1)
Thanks a lot to blogger yang bernama Hariz kerana sudi bagi saya award nih.... Saya dalam list terakhir dia... Terharu nih.... Sob3!!! To Hariz: Awak eja nama saya salah, tapi kali nih saya maaf kan.... Thanz also coz mention saya dari UTM... Erk.. Perlu ke saya sayang dia sikit... Okey, sikit aje...

(2)
Tengah duk berkira-kira nak pas pada siapa nih... Okey... Pick it randomly!!
Pertama: Cik Nadia Fitri yang duk relax jek walau manyak masalah... =p
Kedua: Cik Dilla yang kenal masa jadik AJK konvo 39.... Friendly nih... ^_^
Ketiga: En Din coursemate yang hebat... (din, saje nak mengampu nih)
Keempat: Cik Nard kawan sekolah dulu-dulu....
Kelima: Cik Intan, Kawan masa PLKN Rachado Bay...
Keenam:En 'Asim, junior course yang sempoi...
Ketujuh: Mrs Edy, yang bakal berkahwin tak lama lagi...
Kelapan: Cik Ain Amir, satu matriks dulu dengan dia.... havoc!!
Kesembilan: Cik Gee, coursemate jugak...
Kesepuluh: En Anuar Padeli, fotographer sambilan yang gila-gila... leh hired dia.. =p
Kesebelas: Cik Maizatul, junior course yang memiliki nama sama macam saya... =p
Keduabelas: Cik Azwa, junior course jugak....
Ketigabelas: En Yoy, blogger yang simple n interactive...
Keempatbelas: Cik Shera, yang sangat suka modelling... ops, sori Cik shera..
Kelimabelas: Ummi yang pandai buat kek tapi tak berkesempatan nak tempah kek kat Ummi...


(3)
Dah bagitau dah....

(4)
i) Manja.. ekekeke...
ii) Ganas... Rock babeh...
iii) Friendly.... Sure...
iv) Sangat suka kucing...
v) Single but NOT available... agagaga....
vi) Suka baby... Peace..
vii) Suka masak dan buat kuih!!

Fuhh.... Jenuh jugak fikir nak tulis apa... hehehe... Ok dear, check it out!!

Kantoi ker?? (lagu)

Semalam I call U, U tak answer...

I texting U tanya U dekat mana...

Oh, I texting U balas pulak yek...

U kata U lepak mamak tengok MU lawan Chelsea dengan member....

I call your member, dia kata dia tengah overtime.....

Ini bikin I panas.....

I texting U lagi, I kata nak ke sana menonton bersama....

U kata tak payah lar datang, nanti I kena ngorat sebab ramai jejaka kat situ....

I tak kira, I nak datang jua....

I pergi mamak tuh U tak ada.....

Lagi lar buat I naik gila....

Bukan gila meroyan....

Tapi naik gila sebab U main-main kan I...

I dapat tau U dekat K-Box...

Lagi lar I naik kepala....

U jangan tanya mana I dapat info tuh.....

I pecut pergi K-Box.....

Niat hati nak tahu U buat apa....

I tahu U karaoke tapi dengan siapa????

I tak puas hati....

I pergi lagi dekat....

Sekali ini U bikin I gugur jantung....

U karaoke dengan awek tuh...

Ini bikin I lagi bengang.....

I texting U kata I tunggu U dekat tempat biasa.....

Tapi U balas, U tak da masa nak ke sana....

I sabar lagi.....

I snap your picture dengan awek itu.....

Sah U memang dah KANTOI.....




**mana mau lari ha**

GigaBite:: sila nyanyi okey, ikut tone sendiri.... lalalala~~~


Saturday, March 27, 2010

Saya Sudah Ada Salah 1 Kriteria Untuk Jadi Menantu..


Assalamualaikum wbt......
Salam 1 Malaysia (erk, sejak bila patriotisme nih?)

Tertarik, menarik kau memang deboom tak dengan tajuk kat atas tuh?? huhhuu
Okey, ikhlas kat sini nak cakap, eh bukan, nak tulis, yang saya dah lepas salah satu syarat untuk menjadi HANTU.... Erk, silap bukan hantu tapi MENANTU.... <(*__*)>

Sebenarnya banyak kriteris yang perlu kita lepas sebelum kita di pilih menjadi CALON MENANTU.... Baru calon menantu tuh.... Belum lagi sah jadi menantu... Mesti lah Mak Mertua (owh Mak Mertuaku) kita nak yang terbaik untuk anak Jantan dia kan?? Dia takut silap-silap pilih nanti merana plak hidup anak teruna(okey, guna gelaran elok sket =p) dia......

Mak si teruna mestilah nak anak dia cukup dari segi makan, pakai dan penjagaan.... Jangan menantu dia nih duk tahu jaga diri sendiri jek.... Duk melaram dan bersolek sakan tapi rumah+tangga haram jadah tak reti jaga....

Okey, di pendekkan cerita..... Antara salah satu kriteria yang perlu ada adalah pandai memasak... Okey, saya dah pandai masak... Bukan masak megi tau..... Saya masak Tom Yam kali nih..... Masakan lain saya pandai juga tapi secara jujur saya tak pandai masak KARI lagi... Dalam erti kata lain, saya tak belajar lagi dari CHEF terhebat di rumah... Of course la MY MUMMY...

Jom semak apa bahan yang saya gunakan dan output kepada masakan saya... Jom-jom....


Ayam potong yang di beli di JUSCO..

Cendawan.. Wajib ada untuk saya!

Cauliflower...

Putik Jagung...

Tomato...

Cili padi...

Bawang besar...

Barang-barang yg bersiap sedia untuk di kerjakan...

Ini yang paling penting!! Hari nih pakai adabi, selalu pakai Knorr..

Step1: Rebus ayam...
Tengok la bebear duk tunggu tuh...
Dah lapar lar tuh...

Step 2: masukkan perencah...

Nasi yang di beli di cafe...

Step 3: Masukkan semua bahan tersebut..

Siap!!

Tengok tuh...
Bebear dah lapar sangat ek??
Tuan nyer belum apa-apa lagi dia dah ready nak makan...



Okey, kesimpulannya, saya dah pandai masak Tom Yam... Dah lama dah pandai masak... huhhuu... Tapi anda semua jangan takut, bakal suami saya nanti tak lah hari-hari saya bagi makan Tom Yam walau pun saya nih hantu Tom Yam.... =p



GigaBite:: Tak tahu mengapa gambar-gambar kat atas tuh tak betul sangat... Okey!! Sekian...

Award dari Pereka Cerita! Thanx!!


Assalamualaikum wbt....

Pertama sekali saya nak ucapkan terima kasih kat Pereka Cerita atas AWARD yang di beri.....

Seriusly! Iya SERIUS... Ini adalah pertama kali dapat award... Cess.... Tak percaya?? Percayalah.....

So sebagai balasan pertama kali dapat AWARD nih....

Saya nak letak 'PIALA" (ewahh piala tuh!) nih dekat sidebar.....

Thanks a lot for the AWARD!!!

Suka sangat......

<(T____________T)> (senyum sampai ke telinga, haish!)




GigaBite:: Tak tidur lena lah malam nih sebab dapat AWARD... huhuhhu....


Friday, March 26, 2010

Lama VS Baru

Assalamualaikum wbt.....

Asyik teringat nak post benda nih tapi tak sempat....
Semalam dapat pengganti yang lama..... Tapi still rindu dengan yang lama jugak.... Okey Aqma, Please choose 1 ONLY.... Yang lama jugak kat hati.... Apa-apa pun I will to fall in love dengan yang baru nih... Kesian yang baru... Sorry ek, saya tak da niat nak buat macam tuh... Yang baru nih lagi lah mengingatkan lagi dengan yang lama.... Walaupun yang baru serba serbi baru.... Handsome.... Cute... Sweet... Tapi entahlah kenapa payah nak jatuh cinta dengan yang baru nih... Still masih ada sisa-sisa cinta dengan yang lama lagi.. Sorry again yang baru....

Apa yang saya merepek berjela-jela nih.... Korang mesti tertanya-tanya apa benda yang baru dengan yang lama tuh kan.... Saya sengaja jek bikin gempak buat tulisan kat atas tuh.. Tapi serius korang, saya tak tahu kenapa yang baru tak leh nak tarik perhatian saya walaupun saya belikan dia aksesori yang saya suka... Erk....

Okey-okey! Saya bagitahu okey... Tak nak lah bagitahu... Korang tengok lah sendiri kat bawah nih..... Tapi janji tau jangan marah-marah.. Cuak....



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ni ha yang baru tuh::

Nampak tak siap beli aksesori lagi...
Melayang duit saya beli aksesori tuh...

lalalala~~ bikin gempak kejap... <(T_____T)>


Okey korang... Sila compare dengan muka lame yang kat bawah nih... Komen boleh, GELAK JANGAN okey!!




GigaBite:: Kalau mau gelak sila tutup mulut okey! nanti masuk lalat... Haish....





Demam Bola!!!

Da lama tak makan aiskrim nih.. So, harini saya makan!


Assalamualaikum wbt....

Sekarang nih tengah sibuk sana sini duk cakap pasal perlawanan bola sepak... Ada yang sampai makan bola, minum bola, tidur bola, mandi bola dan semuanya bola....

Erk... Dahsyat sungguh.... Saya bukan macam tuh okey! Saya minat bola tapi tak ada la sampai sanggup berjaga kerana semata-mata nak tengok bola.... Kalau bagi kat abang saya yang no. 7 tuh sure dia memang leh berjaga kerana bola.... Kalau dia dah duk conquer remote astro tuh, harapan untuk merebutnya kembali adalah tipis... Merajuk macam mana pun sure tak dapat.... Terpaksa lah mengalah.. Geram...

Tadi saya pergi ke kafe untuk membeli makanan... Tergerak di hati nak beli Fast Food... Jangan jelus tau.. Kafe kolej saya ada Fast Food.... Bukan KFC... Bukan MCD.. Bukan juga Pizza Hut... Habis tu apa Cik Ma oi?? Set makanan chicken chop.... Memang fast lar food nih.... huhuhuhu....

"Adik nak makan set apa?" Tanya Akak di kedai tersebut..
"Akak bagi saya set Manchester United...." Saya jawab...

Peace.. Set Manchester United adalah kegemaran saya bila saya beli makanan kat kedai Fast Food nih... Nak tau macam mana set Manchester United nih.. Meh tengok kat bawah nih....

Set M.U= kentang goreng, coleslaw, chicken chop & sosej with Black Pepper sauce!

Sedap tak? yummy! Delicious bangat!!

GigaBite:: Tinggal tak sampai sebulan jek lagi nak merasa makanan kat dalam UTM nih... sob3!!

Thursday, March 25, 2010

Berada dalam keadaan separa sedar!

Assalamualaikum wbt......

Akhir-akhir nih letih sangat-sangat.... Mungkin sebab tak cukup tido, siapkan asignment lagi, nak study lagi untuk exam and lastly yang paling penting PSM.... Huargh...

Penat.......

Letih.......

Nak tido tapi kan tido tak nyenyak pun.....

Tapi still bisik kan dalam diri yang semua nih akan berakhir tak lama jek lagi....

Sekejap jek...

Tak sampai sebulan jek lagi... Erk... gosok-gosok mata... Betul ke nih??

Harap sangat saya tak collapse la ek....

Saya nih bukan jenis yang boleh lasak sangat.....

Tak boleh over penat, nanti wad kat hospital dah duk tunggu....

Tak mau... Tak mau....

Banyak lagi kerja tak setel...


GigaBite:: Kawan-kawan, doakan saya yerk.. Supaya saya boleh bertahan dan tabah menghabiskan sisa-sisa hidup saya.... Amin...

Tuesday, March 23, 2010

Dah tak da dah!

Assalamualaikum wbt....

Hari nih tak ada idea sangat nak menulis... Otak kering.. Tak tahu kenapa.... Mungkin sebab merindui orang yang kat sana tuh... HukHukHuk... Deritanya merindui... Syuh3... Pergi jauh-jauh rindu ini... Saya mau study... Exam just around the corner.... ihiks....


Tadi saya ke fakulti... Tergerak hati nak lalu dekat longkang yang di mana my sayang yang saya terjatuh kan kat situ... Arghhh.. Buat saya mengingatinya jek... Seriusly, Saya jenguk longkang itu.... Dah tak ada dah.... Kad matriks yang jatuh semalam dah tak ada... Mungkin di bawah arus hujan lebat semalam.... Kemana dia pergi agak nya ye? Agak-agak ada orang jumpa tak? Kalau jumpa pun dia buat apa ek? Erk.. Bikin saya rindu pulak dekat kad matriks saya.... 



GigaBite:: Saya rindu dia dan kad matriks saya.... (T___T)

Monday, March 22, 2010

Bila saya tak ada kerja, saya suka......


Assalamualaikum wbt.....

Bila saya tak ada kerja (padahal banyak jek keje nak di buat), saya suka.......

1. Blogwalking
2. Cari idea baru untuk blog
3. Berfacebook

dan yang paling saya suka (haish, nape no last nih!)

EDIT GAMBAR macam kat bawah nih......



perasan lebey nih!


lagi perasan!

nih masa kat Thailand. View belakang sangat cantik okey!

smile!!

Diam-diam sudah.... Ahakz...

GigaBite:: Orang yang tak da keje menghasilkan kreativiti sendiri.... :)

Hari yang gembira & sedih....

Assalamualaikum wbt......


Cerita gembira:
Saya gembira hari ini sebab saya dah submit Seminar Paper untuk Projek Sarjana Muda saya... Alhamdulillah... Setelah berbulan-bulan saya bergelumang dengan Encik USLE yang hensem lagi macho tuh, dapat jugak saya menyiapkannya.... Mudah-mudahan presentation nanti berjalan dengan mudah dan cepat..... Saya dah namapk pintu untuk keluar (Grad) dari UTM nih... Jika tidak rasa macam blur-blur jek.... <(*.*)>



Cerita sedih:
Sedihnye nak cerita.... 4 tahun saya bersama dia... 4 tahun banyak kenangan dengan dia.... Tiba-tiba hari nih dia tinggalkan saya.... Maafkan saya, saya tak sengaja nak buat kamu macam tuh... Maaf sangat-sangat..... Saya tahu saya yang bersalah.... Saya sangat sayang dia serius! okey... Dia tuha adalah Kad Matriks saya.... Saya tak pernah hilang dia selama 4 tahun kat UTM.. Namun entah macam mana boleh cuai hari nih... Saya telah terjatuh kan nya ke dalam longkang yang sangat dalam... Saya tidak sengaja okey!... Saya sedih... Terpaksa saya melupakannya... Ops, tak mau... Dia tetap di hati saya.... Walaupun nanti saya akan ada kad Matriks baru.... Sedih tau... Ini bukan main-main tau....

GigaBite: Tak dapat lar nak tunjuk kat anak-anak saya muka saya masuk U... Pastuh cakap kat anak-anak cam ni, "berbezakan muka mummy masa muda-muda dulu..." huhuhuhu...

No Sweat!

Assalamualaikum wbt.....

Bercerita mengenai peluh, saya adalah salah seorang yang mengalami peluh berlebihan ataupun ia di panggil "Hyperhydrolisis"..... Ia adalah sejenis penyakit urat saraf.. Dimana urat saraf orang yang mengalami "Hyperhydrolisis" ini adalah lebih banyak daripada orang lain.. Kiranya macam terlebih urat saraf yang tak sepatutnya lar... Hal inilah yang menyebabkan peluh berlebihan.... 

Iya, saya adalah salah seorang daripadanya.... Masalah ini telah diketahui sejak sekolah rendah lagi... Saya perlu membawa sapu tangan ke mana sahaja, jika tidak habis basah lah kertas atau apa jua yang saya pegang.... Bagaimana mahu menghilangkannya... Menurut Doktor, ia boleh dihilangkan dengan membuang lebihan urat saraf yang terdapat di badan kita... 

Namun, saya bukan lah seorang yang berani untuk berbuat begitu.... Walaupun kadang-kala keinginan untuk tidak terlalu berpeluh ada tapi saya takut akan akibatnya walaupun Doktor memberitahu bahawa kejayaannya adalah tinggi.... Erk.. Saya tetap cuak...

Biarlah saya begini.... Saya akur dengan ketentuanNya... Walaupun kadang kala merimaskan saya...

Apa-apa pun saya nak syorkan dekat anda semua, jika anda mengalami masalah perpeluhan, ada cara untuk mengatasi nya... Gunalah Adidas Action 3....  Ada 6 jenis yang boleh di cuba iaitu Intensive, Control, Sensitive, Fresh, Pure dan Pro-Level. Ia untuk lelaki dan juga perempuan okey...

Lepas nih mudahlah anda mengurat awek atau cowok yang anda minat tanpa perlu menyorok kan bahagian ketiak anda... Erk.... I like IT!!!


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions



Sunday, March 21, 2010

Buah Berangan...


Assalamualaikum wbt.....

Buah berangan adalah sejenis buah berwarna coklat, kecil dan rasanya seperti biji cempedak yang di rebus.. Pernah makan tak??

Oh buah berangan.... Mula-mula saya tak tahu langsung makan buah berangan nih.... 

Dan mungkin saya takkan makan kalau tak ada orang yang perkenalkan atau belikan....

Nak di pendekkan cerita....

Masa Lab Environmental Impact Assessment, masa duk tunggu En Nizam (Pembantu Lab) untuk print borang field work kami....

Masa tuh yang ada dalam bilik tuh, Nadia,CT dan saya....

Ternampak lah atas meja dia paket buah berangan....

Mula-mula saya dok belek-belek jek.....

Lepas tuh Nadia try amek satu untuk makan....

En Nizam nih sangat friendly orangnya tapi kadang kala badmood jugak.. Ops.. Sori En Nizam..

Tengok macam sedap jek Nadia makan...

En Nizam siap ajar lagi cara-cara nak kopek buah berangan....

Tangan mulalah gatal ambil sebiji dan bukak...

Lama jugak lepas bukak tuh nak masuk dalam mulut.....

Okey! Akhirnya masuk juga dalam mulut....

Owh macam nih rupanya rasa dia...

Sedap!! Macam biji cempedak rebus...

Ambil lagi 1, kopek, makan....

Ambil lagi, kopek, makan...

Argghhh....

Sori En Nizam, dah tersuka plak kat buah berangan tuh....

Lagipun free pulak tuh....

Pape pun terima kasih kepada En Nizam kerana bagi kami makan buah berangan itu....

Lepas nih tak la saya pelik tengok buah berangan lagi...




Meniti Bulan Terakhir Di Sini....


Assalamualaikum wbt....

Entri yang berbunyi sedih... Okey... Nasib baik tak boleh selitkan lagu sedih kat entri nih... Kalau boleh dah lama da.. Ke memang boleh buat tapi saya tak tahu nak buat macam mana? Ketinggalan zaman plak..

4 tahun berada di sini... UTM... Terasa masa berlalu begitu pantas sekali... Dulu masa mula-mula masuk, macam rusa masuk bandar... Terpinga-pinga... Macam tak percaya pun ada jugak... Yelah.. Siapa lah saya untuk pergi sejauh ini... Uhuuu.... cess.. merendah diri pulak...

Saya nak imbas kembali memori 4 tahun lepas... Erk.. Dah 4 tahun??? sambil gosok-gosok mata... Kat bawah nih gambar masa 1st year... Gila skema ar... 

Cari cepat mana saya.. he3.

Nih masa minggu orientasi... Pokok yang ditanam dah besar tau...

Masa 1st year nih belajar main-main jek... Sampai kena marah... huhhuu... Tapi bila masuk 2nd sem, tak ingat momentum mana datangnya.... Alhamdulillah berjaya akhirnya.. pssst, rahsia...

Okey, 2nd year plak... Cari-cari gambar, dapat gambar nih... Nih gambar 2nd year nyer....

Nih gmbr masa handle MPG untuk senior... dah pandai melaram nih...

Bersama dengan Penasihat Akademik kami.. En Sam.. :)

Masuk 3rd year, dah kira senior lah sangat time nih... Masa tahun 3 nih rasanya dah tak berada di awang-awangan lagi lar... Masing-masing makin advanced saat nih... Rupa pun dah berubah.. Tengok lah kad matrix dengan gambar sekarang... Berbeza, memang berbeza....

betul ke nih gambar masa 3rd year?? 

Bila lepas Latihan Industri, bergelar lah pelajar tahun 4 ataupun dikenali sebagai pelajar tahun akhir... Erk.. Tahun akhir... Cepat nya masa berlalu... Okey.. Saya percaya.. Ini bukan mimpi okey... Gambar kat bawah nih masa pergi Global Outreach Programme ke Bangkok, Thailand... Tengo-tengok.. Berbeza kan? Wahh.. Semua dah besar-besar.... Gembira!!!

Sweet-sweet muka semua...

Bukti kami di Thailand.. hehehe...

4 tahun sudah berlalu.... Tinggal lebih kurang sebulan sahaja lagi nak beredar dari tempat yang banyak mengajar saya bukan dari segi pelajaran sahaja malah dari segi kehidupan juga... Semoga hidup kita selepas ini akan menjadi lebih baik... Berdoa agar kawan-kawan saya beroleh kerja yang baik-baik, mendapat suami atau isteri yang soleh dan solehah, dan semoga kenangan kita bersama tak luput dari ingatan.... Jangan lah kalian melupakan saya....

GigaBite:: Tiba-tiba rasa sedih pulak.... Haish... 

Friday, March 19, 2010

Antara 2 darjat...

"Leha, baik kau tinggal kan aje Mad tuh... Dah la keje jadik driver jek... Tak setaraf dengan kau lah Leha... Kau tuh ada Master..." Kata Mak Tipah kepada Leha..

"Tapi mak, semua tuh tak penting... Leha sayang Mad... Leha nak kawen dengan dia..." Bantah Leha...

"Kau jangan nak malukan mak, Leha.... Jangan jadi anak derhaka.... Dah kawen nanti dia nak bagi kau makan apa? Pasir? Lepas tuh duit rumah, kereta dan belanja semua kau yang tanggung.... Laki apa macam tuh..." Mak Tipah tidak bersetuju dengan Leha..

"Tak baik mak cakap cam tuh.... Rezeki di tangan Allah mak... Kalau dah jodoh Leha dengan Mad.... Mak tak boleh halang..." Sayu sekali suara Leha...

"Kau pilih lah Leha, antara mak atau si Mad tuh!" Keras emak bersuara....


Assalamualaikum wbt....

Pernah dengar tak dialog seakan-akan di atas tuh?
Masih adakah senario sebegini di era millenium ini??
Antara 2 Darjat....
Memang di akui tanpa duit, bagaimana kita mahu meneruskan hidup...
Tetapi bukankah kebahagiaan itu lebih penting dari duit???
Tapi kalau tak ada duit macam mana nak bahagia???
Pernah dulu saya di soal antara kebahagiaan atau duit, yang mana lebih penting....
Yang pasti saya pilih kebahagiaan...
Kerana bagi saya dengan kebahagiaan, duit boleh di cari....
Jika berduit jika tidak bahagia sekali pun tak guna juga....
Betul tak???
Sebenarnya dalam situasi di atas, Mak Tipah tak salah pun...
Dia cuma mahukan anaknya Leha mendapat yang terbaik....
Kadang-kala ada sebab juga mengapa orang tua kita lebih cerewet dalam memilih teman hidup kita....
Memang bukan mereka yang nak kawen, kita yang nak kawen...
Tapi jangan satu hari nanti terkeluar dialog ni "Kan mak dah cakap dah Leha..."
Time tuh baru dok terfikir balik apa yang mak duk bising dulu-dulu....
Apa-apa pun pilihan terletak di tangan kita...
Kita berhak memilih melainkan tiada pilihan....
Dan kita juga harus menempuhi apa-apa jua rintangan yang bakal mendatang....


GigaBite:: Perkahwinan bukan ungkapan semudah yang disangka....

Thursday, March 18, 2010

Geng Blogger: Persahabatan yang tak ternilai....

Assalamualaikum wbt.......

Geng blogger.....
1 laman web komuniti yang membolehkan kita berkenalan dengan penulis blog di seantero dunia....
Laman web yang banyak memberi manfaat di dalam dunia penulisan blog.....
Persahabatan yang terjalin tanpa mengira umur, jantina, agama, paras rupa, adat dan budaya...

Juga merupakan medan untuk bertukar-tukar pendapat.....
Ada mungkin juga medan mencari awek atau pak we! haish....
Atau mungkin jua medan mencari suami atau isteri..... Sweet nye kalau 2 2 ada blog! hantar surat cinta dari blog jek.....

Saya sangat suka komuniti Geng Blogger.... Semoga kita akan beroleh segala informasi dari laman komuniti ini.... Hidup GengBlogger...

GigaBite:: Siapakah si handsome @ si kiut yang telah mendevelop GENGBLOGGER ini??? Muncul kan diri anda... hikhik....

Dia sudah, saya bila lagi??

Assalamualaikum wbt....
Lama duk tunggu upload gambar nih....
Huh...
Jenuh....
Almaklumlah internet @ wiFI lembab macam siput...
Nih jek yang dapat upload....
Erm... Not bad...
Hantaran lelaki & perempuan


Bukan ini okey yang tunang!

Ha, ini dia....

Bergelar tunangan orang seawal umur 22 tahun... Erk!


Hantaran pihak perempuan..
Nak 1 bleh tak??





Tuesday, March 16, 2010

Penat!!

Assalamualaikum wbt.....

Haish....
Tension sekejap bila fikir pasal PSM...
Hilang tension sekejap bila dapat balik rumah bergelak ketawa bersama family....
Segala perasaan ketika ini semuanya bercampur baur...
Bak kata kawan saya, leh campur-campurkan buat kuih....

Broadband kena BARRED!!
Erk!! Padan muka...
Siapa suruh lambat bayar bil....
HukHukHuk....

Niat hati nak update blog selalu tapi wiFI nih macam sengal-sengal ubi ajer.....
Bila mau bayar broadband???
Tak da internet buat kerja pun susah....
Information terkini asyik pending jek...

Haish...
Okey!!
Tarik nafas panjang dan hembus....
Lega sekejap....

Okey!!
No ngomel-ngomel....
It's time to go back to many workload!!

Good Luck untuk diri sendiri...

GigaBite: Bila internet laju saya upload gambar tunang sepupu saya okey!!

Jangan buang bayi itu....


Awal Noh Zikry
Assalamualaikum wbt....



Sedih sebenar mahu membicarakan tajuk di atas.... Sebagai seorang perempuan saya merasa terkilan dengan sikap segelintir perempuan yang mengambil jalan mudah dengan membuang bayi yang setelah 9 bulan 10 hari mereka kandungkan... Tiada naluri keibuan kah mereka ini?? Walau pun saya belum berkahwin lagi namun sebagai seorang perempuan nilai keibuan tidak boleh di pisahkan dari hidupnya.....



Sedih mendengar berita mengenai pembuangan bayi di merata-rata tempat sejak akhir-akhir ini... apa mahu jadi dengan dunia pun saya tak tahu.... kalau tak mahu sekali pun jangan lah sampai tegar mahu membuangnya.... berikan kepada sesiapa yang memerlukan....
Senang benar mereka ini mengambil keputusan... cetek benar pemikiran mereka... orang yang bertahun-tahun kahwin pun susah mahu mendapatkan seorang anak.. inikan pula mereka yang belum bernikah... Buat sahaja terus jadi... Mungkin kuasa Tuhan untuk mendatang kan keinsafan kepada mereka... namun mereka tidak langsung terfikir.... Anak sesungguhnya adalah permata dan anugerah yang tidak ternilai daripada Allah SWT.....


Bagi mereka yang telah mengandungkan dan seterusnya terdetik mahu membuangnya selepas bayi itu lahir... berikan kepada saya... Saya sanggup membelanya... Boleh juga saya berikan kepada kakak saya yang telah 12 tahun berkahwin dan tidak mempunyai rezeki untuk mendapat cahaya mata....


Ya Allah..... Saya hanya mampu mengucap dan bersedih apabila membaca berita dan perkhabaran mengenai pembuangan bayi ini... saya juga tidaka tahu mengapa ada yang sanggup membunuh serta membakar bayi itu... Sungguh keji!! Binatang pun tidak sekeji itu....


Mereka tidak terfikir kah akan balasan yang mereka dapat daripada perbuatan mereka itu?? Tidak terfikirkah akan ibu bapa mereka yang sebelum ini member mereka harapan dan mendidik mereka menjadi yang terbaik.... ibu bapa tidak boleh di persalahkan 100%... kawan-kawan juga menjadi subjek utama untuk mereka terjebak ke kancah maksiat...


Namun, jika sekali terlajak, tidak mungkin untuk berhenti dan berpatah kembali.... bayangkan bila sesuatu yang di buat itu mendatangkan keseronokan.... tentunya keinginan untuk mengulanginya kembali membuak-buak.....


Masya Allah... Ya Allah... Lindungilah keturunan saya dari perkara-perkara yang merosakkan akidah ini.... Amin...


Sign by Danasoft - Get Your Free Sign