Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Monday, December 28, 2009

2010 is just around the corner!!!

Oyeah.....
2010....
The sweet year.... (may be)
The different year from the year before.... (Insya Allah)
The brighter year......
The unpredictable year........
The money maker year........
The memorable year......
The couple year....
The pleasant year....
The year that change my life and (may be) my title.....

Sunday, December 13, 2009

bercinta bagai nak mati.. last2 bukan dia di takdirkan bersama...

Assalamualaikum semua....


tajuk entri nih sebenarnya lama dah nak di isukan tapi di sebabkan masalah teknikal tak dapat lah di terbitkan.... ewaaaahhhh....
kenapa yer saya berasa terpanggil untuk mengisukan tajuk entri nih....
saya mintak isu ini dijauhkan dari saya lah.... isu ini diceritakan kerana melihat sesuatu di sekeliling yang yang tak patut berlaku....
Ini adalah cerita benar dan bukan rekaan..... Saya berani bersumpah.. haish... Tapi seriously cerita ini adalah benar tetapi saya tak nak libatkan sesiapa pun baik yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia....
Bermulalah sebuah cerita:
Pasangan couple nih memang sweet sangat... di mana ade si gadis pasti ade si jejaka..... memang tabik spring la atas keakraban mereka... juga atas keceriaan and kehappyan mereka.... Memang kalo tengok zahir mereka memang loving couple yang tengah syok gila-gila di lamun cinta.... yang memang tak boleh di putuskan.... Bila saya tengok diaorang bersama saya selalu teringat kan masa-masa saya bersama dengan kekasih hati saya... tengok tuh betapa hebatnya mereka sehingga mereka boleh membuatkan saya berfantasi di alam khayalan saya sendiri.... Tapi bak kata orang tua-tua.... Langit tak selalu nya cerah.... ada betulnya kata-kata orang tua-tua nih kekadang.... ada yang memang tak dapat di nafikan langsung.... Huh... Tiba-tiba sayu pulak.... Saya mendapat tahu si gadis telah bertunang.... sangka saya tentulah dengan si jejaka yang selalu di usung ke mana-mana.... Alhamdulillah.... Tapi telahan saya salah... 100% salah... saya ulang lagi 100% SALAH.... Si gadis bertunang bukan dengan jejaka itu... Masya Allah... Terkejut berut + monyet saya.... Tapi yang pasti hati wanita saya terguris... kalo bagi saya lah... Tak tergamak saya nak melukai hati lelaki yang selama ini telah bertungkus lumus membahagiakan saya.... Saya lebih rela menjadi andartu.. ya!!! statement itu benar... Saya sedih dan kecewa dengan apa yang terjadi... walaupun bukan kepada diri saya tetapi sebagai seorang WANITA saya tak sanggup melihat atau mendengar.... Si gadis ini begitu tegar sekali mengkhianati cinta si jejaka.... Di hari pertunangannya si gadis tersenyum indah bagai tiada apa yang berlaku.... Adakah kerana wang ringgit?? Saya sendiri tidak pasti.... Yang pasti saat ini saya kasihan dengan si jejaka... hatinya meruntun pilu... merana.... sanggup si gadis membuatnya begitu.... Saya berharap si jejaka tabah menghadapinya.... Anggap lah ini satu ujian yang Allah swt turunkan buat kamu dan ada hikmah di setiap apa yang berlaku itu.... Mungkin si gadis bukan yang terbaik buatmu... mungkin ada lagi baik untuk mu.....
To my love::
Tiada apa yang dapat memisahkan saya dan dia.... Jika datang jejaka lebih handsome, lebih kaya, lebih sopan.... Dia tetap pilihan saya.... Tak sanggup saya mengkhianati cinta kami yang bertahun kami baja dan siram dengan kasih sayang kami....
p/s::jika ada yang terasa maafkan saya... cuma mahu meluahkan rasa hati sahaja....

Saturday, December 12, 2009

Berlepasnya saya ke Thailand isnin nanti...

Assalamualaikum......
Tak sampai setengah jam saya sudah menerbitkan 2 post sekali.... Ini namanya "GILA BLOG"... Ahakz.....
Actually saya nak bercerita mengenai Thailand... Iya!!! THAILAND.... Pada hari isnin nanti bertarikh 14 Disember 2009... huish.... Saya dan kengkawan akan fly away ke Thailand..... Untuk apa?? Ada Global Outreach Programme under UTM.... Cuak jugak rasa nya untuk ke sana.... Saya tahu ramai yang tak kasi saya menjoinkan diri untuk ke sana... Tapi salah ke saya sebagai insan biasa untuk merasai satu-satunya peluang yang hanya sekali saja jek nih? Tak salah kan?? kan, kan, kan..... berapa banyak kan da.....
Kalo anda berada di tempat saya anda cuak tak?? Saya tak tahu lah anda kan... tapi saya memang rasa cuak... bukan tak sedap hati tau... tapi CUAK... CUAK.... Saya tak reti lar nak huraikan cuak tuh menunjukkan perasaan apa... pandai-pandai sendiri lah fikir... bak kata Nabil, Lu Fikir Lah Sendiri.... hikhikhik... I love Nabil... Opsss.....
Tapi saya think positive jek.... +ve... ya POSITIF..... haish.... Boleh percaya ker?? Kena PERCAYA.... hihhihi....
Saya tak rasa nak bershopping cuma nak tengok culture kat sana... Nak tengok cara hidup orang kat sana... moga-moga saya sihat di sana nanti... minta-minta tiada apa yang menghalang saya melakukan aktiviti di sana... Saya dengar cuaca di sana lebih panas dari Malaysia.... Doa saya agar di kurniakan kesihatan yang sihat dan cerdas.......
sesiapa rasa nak kirim pape juz bank in kan duet ke akaun saya.... hikhik.... j:u:z k:i:d:d:i:n:g...
p/s:: saya nak kawen... haish.. merepek jek.... ABAIKAN DIZ P/S

habis sudah!!!

Assalamualaikum...
Ibu-ibu bapak-bapak....
Eh apa yang merepek nih... Macam nak nyanyi lagu kegemaran saya 'Cari Jodoh' dari wali band jek....
Lama rasa nya saya tak menari di lantai keyboard ini.... Tangan pun seolah-olah keras untuk menaip.... Lambat rasanya.... Sengal pun tiba-tiba datang......... Hahahaa... Ini lah akibatnya tidak menaip terlalu lama.... Tapi saya tetap juara menaip... Kakak saya kata saya menaip seperti burung belatuk yang sedang mematuk habuannya... betul ker?? Tak lah sehebat mana saya rasa....
Okies.... Berbalik pada tajuk post saya kali ini... Apa yang dah habis?? Owh... Saya bercerita mengenai teman lelaki saya a.k.a bouyafrens saya... Uish.. Jahatnyer saya... Ya, dia habis... Saya maksudkan dia bakal menghabiskan semester terakhirnya dalam 3 4 hari sahaja lagi... WAAAAA... Seronok sungguh..... Sabar yek... Saya harap dia boleh lar tunggu saya... Alaaaa kalo 8 tahun sanggup tunggu apatah lagi 4 5 bulan sahaja... Hikshiks.....
Tak sabar nyer saya nak menempuhi tahun 2010 yang mungkin akan merubah title saya... Insya Allah... Jika ia di berkenankan oleh Allah moga-moga akan menjadi kenyataan....
Kepada pembaca blog saya mahupun yang saya ketahui atau yang di dalam gelap di harapkan dapat mendoakan apa yang saya hajati akan tertunai... Amin.....

Sunday, November 22, 2009

Terbatas!!!

Assalamualaikum...
Saya rindu pada blog saya tapi line broadband di rumah menyebabkan keterbatasan untuk saya publish post for everyday...
Bosan jugak...
Saya nih jenis yang tidak reti menulis di word kemudian di transfer ke posting blog ini...
Mood akan rasa lain...
HUaHua...
Tak tau lar mengapa...
RESULT::
Saya tahu ada orang juga yang lebih kecewa dari saya mengenai result semester ini....
Mungkin kerana asyik mengejar PSM 1 sampai ada di antara kita yang terlupa kita mempunyai final exam yang harus diduduki...
Kita terlalu mengejar untuk segulung ijazah, tapi perlu juga beringat kepada exam-exam yang bakall kita tempuhi....
PSM adalh tiket untuk kita mendapat kepujian di dalam course yang kita ambil...
Insya Allah kawan-kawan semua especially 4SGS yang sedang bertungkus lumus untuk PSM ini kita semua **nk semua** pasti akan konvo pada masa nya..
PERCINTAAN::
Wah... Rasa rindu saya pada si dia tidak dapat di bendung lagi walaupun saya telah makan mee bandung untuk menghilangkannya namun level kerinduan itu masih lagi tidak menurun....
huh....
Rasa rindu nih penat sangat....
Ini hanyalah dugaan dari tuhan....
Insya Allah jika diizinkan saya akan ketemui dia jua satu hari nanti....
Hanya doa dan harapan saya panjat kan untuk dia...
Sejak akhir-akhir nih dia kurnag sehat...
Mungkin bertungkus lumus menyediakan yang terbaik untuk final project nya serta final exam yang akan tiba tak lama lagi...
Risau juga saya... Moga-moga dia akan bertambah sihat dari hari ke hari...
Yang pasti,
SAYA RINDU BANGAT DEKAT DIA....
LIFE::
Bercuti di rumah memang sesuatu yang menyeronok kan....
lebih menyeronokkan apabila ibu bertanya saya mahu makan apa hari ini...
dan tiada yang menyeronokkan apabila saya boleh memasak makanan yang saya inginkan....
tapi saya tau, tak selamanya saya akan boleh berada di rumah...
tak lama lagi saya akan kembali semula ke kampus....
sedih....
cuti terlalu pendek....
tapi saya tetap bersyukur kerana saya berpeluang untuk bercuti bersama keluarga...
Insya Allah diizinkan Tuhan saya akan ke Kuala Lumpur bersama Along....
Cuti-cuti Malaysia....
YES is stand for Year End Sales.....
uwah... memang berbaloi....
kih3.....
p/s:: moga hidup kamu, kamu, kamu, kamu, dan kamu semua berbahagia.... seperti saya... cesss...

Saturday, November 7, 2009

Indah nya hidup jika berteman...

Assalamualaikum....
Selamat malam semua....
Selamat menjalani hidup yang gembira dan ceria-ceria selalu...
Kenapa ye saya sejak akhir-akhir nih asyik mengelamun untuk hidup berdua... untuk menamatkan kehidupan berseorangan?? agaknya dah sampai seru ke?? Saya tiada jawapan untuk itu semua... Kadang-kadang saya rimas dengan perasaan sendiri... Malam saya tidak bisa tidur sempurna... Sebelum tidur sudah semestinya saya akan bermimpi dahulu... bermimpi membina mahligai bahagia bersam tersayang... berangan-angan sehingga tersenyum sendiri... adakalanya saya mengambil masa sehingga 1 jam untuk betul-betul tidur.... Kenapa lah dengan saya nih.... Dah sampai seru kah?? Kalau dah sampai pun apa lah yang boleh saya dan dia lakukan pada waktu sekarang nih... kami hanya boleh berdoa yang moga Tuhan mempermudahkan segala urusan saya nanti.... Moga kami disatukan dengan cara dan jalan yang benar....
Hati saya tak tenang sejak akhir-akhir ini... Asyik teringatkan si dia sahaja... Entah la.. Saya memang takot kehilangan dia.... Saya risau lar...
syuh3!!! saya nak halau perasaan bukan-bukan saya nih jauh dari saya...
Amin....

Sunday, November 1, 2009

2 more to go~~

Assalamualaikum semua....
Moga hari ini lebih sehat dari semalam...
Moga juga hari ini adalah lebih bek dari semalam....
Insya ALLAH.....


Lega rasanya bila 3 papers final exam dah lepas... Ada lagi 2... Hari isnin dan rabu.... Paper meteorology dan fotogrametri 3.... Hari isnin juga kena submit PSM 1... Alhamdullillah berkat usaha dan tawakal PSM 1 hampir siap.... Lepas nih kena fikir untuk processing pula....

Sedar atau tidak, masa berlalu begitu pantas.... Kadang-kadang terasa sepantas kilat sampai tak tercapai dek akal, tangan dan kaki untuk mengejarnya.... Masya Allah... Ingat lagi dulu masa zaman kecik-kecik... Selalu sangat berangan bilalah nak jadi orang dewasa nih... Tapi rupanya inilah cabaran bila jadi orang dewasa... Bila dah dewasa pula, mulalah terasa nak mendirikan masjid.... Nak hidup berdua.... Tapi orang cakap hidup berdua lagi banyak cabarannya.. Minta-minta saya dapat menanganinya dengan tabah dan sabar... Lagi 1, bila dah dewasa nih, terasa macam ingin kembali ke zaman kanak-kanak dulu... tak da stress... Tak yah fikir nak shopping... Tak yah fikir nak makan apa hari ini... Tak yah susah-susah fikir baju apa nak pakai... Tak terfikir pun (maybe) pasal peracangan akan datang... Seronoknya zaman kanak-kanak dulu... Tapi kata orang hidup nih macam roda.... Sekejap kita kat atas dan mungkin 1 hari nanti kita kat bawah pula....

Hidup nih satu cabaran buat kita... Kalo dapat di filem kan cerita kita dari zaman kanak-kanak kan best.... banyak cabaran... dugaan... pastu KEINSAFAN..... Yang pastikan, kita tahu cerita zaman kanak-kanak kita macam mana tapi kita tak tau cerita kita yang akan datang....

kita hanya boleh amek iktibar dari cerita orang lain jek.... selebihnya pandai-pandai lah kita untuk menilai dan mengatur kan nya...


p/s:: hati tiba-tiba terasa nak berbaju sekolah semula dan menikmati zaman sekolah... haish.... dah lama tak melawat sekolah... Yang pasti mesti ada cikgu ingat kat saya lagi.... Ala budak 5Arif yang selalu sakit tuh.. huh... pengalaman yang paling tak dapat lupakan bila dapat nombor ke 3 terakhir sebab nya dapat exam 2 paper then terus kene tahan wad... kesian kan....

Monday, October 26, 2009

Demam... Syuhhh kamu dari saya...

Assalamualaikum semua....

Terseksanya saya pada saat-saat akhir ini... Sudah lah pada awal semester saya terlewat 2 minggu kerana admit kat wad... hujung semester plak nih saya demam ketika 1st paper lagi... memang betul-betul menguji ketabahan saya... Pape pun saya kena kuatkan semangat... setiap yang berlaku pasti ade hikmahnya... Thanks to ALLAH kerana masih menguji saya lagi... Itu tandanya ALLAH beri peringatan kepada saya supaya saya tidak mensia-siakan hidup saya.. Alhamdulillah saya masih di beri peluang untuk mendapat dugaan itu... Semoga hidup saya lebih baik... Amin....

Kawan-kawan, doakan saya cepat sembuh yer... Kepala saya berat.. Oklah.. Tata...

Thursday, October 22, 2009

Khasiat Epal Hijau...

Epal hijau kaya dengan zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A, vitamin B dan serat.

Berikut adalah beberapa kelebihan dan khasiat epal hijau yang perlu kita ketahui:

1. Membantu mencegah pembinaan kolestrol dalam dinding salur darah.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Membantu kesihatan membran paru-paru.

4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.

5. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah.

6. Membantu mengekalkan berat badan.

7. Mengurangkan tekanan penyakit asma.

8. Mengurangkan risiko barah.

9. Adalah digalakkan untuk memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.

10. Untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Amalan ini dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau sememangnya merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.

11. Untuk kesegaran kulit wajah pula, potong epal hijau dan rendamkan seketika dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan hirisan epal hijau tersebut di atas muka dan biarkan selama 15 minit. Pasti anda dapat rasakan kesegarannya dan jika diamalkan selalu boleh melicinkan kulit muka.


p/s::patut lar my mum suruh saya makan epal hijau... tapi orang cakap kemasaman dia tuh leh jadikan seseorang itu pelupa... nati saya cari fakta tuh ye...

Mari belajar bahasa thai....

Sawadeekhap....
huh.. berpeluh saya belajar bahasa thai ni...
tapi interesting...
nape yek tiba-tiba saya nak belajar bahasa thai??
mesti lah ade sebab...
sebab nyer saya akan ke thailand pada disember ini...
nih kira 2nd time lar ke luar negara... ala first time bukan jauh pun.. singapura nun tuh jek...
meh-meh.. mari-mari tengok pe yang saya belajar....
What is your name?
(khun chue arai)
My name is....
(phom chue....)4 boy
(di-chun chue....)4 girl
How are you?
(sabai dee mai)
I am fine
(phom sabai dee)4 boy
(di-chun sabai dee)4 girl
Nice to know you
(yin dee tee dai roo-juk)
Nice to know you too
(chen gun)
See you again
(lao jer gun)
good luck
(chok dee)
Goodbye
(la-gon)
Thank you
(khorb khun)
it's ok
(mai ben rai)
How much is this?
(ra ka thao rai)
That is a little expensive.
(paeng bai)
Can you make it cheaper?
(lot noi dai mai)
yes
(dai)
no
(mai dai)
How about ... baht?
(... baht dai mai)
::cukup untuk kali ini... nanti sambung lagi....

Wednesday, October 21, 2009

Tips untuk dicintai & disayangi.... :)

Menerusi buku The Secret, terbitan Rhonda Byrne, setiap perkara baik seharusnya bermula dengan sikap positif. Mula berprasangka baik terhadap insan lain sehinggalah membuatkan diri kamu sentiasa berfikiran positif walau apa jua perkara yang dilakukan.Sikap positif itu akan terpancar umpama daya tarikan magnet, yang akan menarik orang di sekeliling untuk mendekati diri kamu.




Saat bertemu dengan insan yang baru dikenali, mereka yang memiliki sikap ramah tidak akan berasa ragu untuk melemparkan senyuman mahupun menyapa.Sikap ramah biasanya mendatangkan kesan positif kerana ia akan membuatkan orang yang bersemuka dengan kamu berasa dirinya diterima dan dihargai.Jangan ragu untuk mengawal interaksi dengan orang lain. Mula berlatih berbicara secara langsung menerusi talian telefon dengan orang lain, jika impikan keramahan itu.



Berada berhampiran dengan orang yang memiliki sifat periang sememangnya membuatkan diri kamu lupa sejenak bebanan masalah yang bersarang di kotak fikiran. Kehadiran si penceria senantiasa dinanti-nantikan. Di saat kamu tersenyum, tubuh akan merangsang hormon yang dapat menghilang stres.Jadi, sentiasalah tersenyum untuk menikmati perasaan ceria.




Kualiti seorang rakan akan dinilai menerusi bantuan yang dihulurkan. Jangan menunggu permintaan seseorang dalam mengharapkan bantuan. Jika berada dalam posisi tersebut, kamu tentunya mudah menawarkan bantuan saat mereka memerlukan.




Berbeza dengan sikap rendah diri yang merupakan suatu kelemahan, rendah hati mengungkapkan satu kekuatan yang ada pada diri. Hanya orang yang kuat jiwanya sahaja yang bersikap rendah hati. Ia seperti padi yang semakin berisi, makin menunduk.
Orang yang mempercayai diri sendiri kebiasaannya sering merasakan dirinya nyaman dan tidak pernah berasa dirinya terancam dengan situasi atau orang-orang di sekeliling. Itu bermakna, aura tenang akan terpancar dari dalam dirinya sehingga mampu menarik perhatian orang di sekeliling. Dalam dunia ini, tiada seorang pun yang memiliki sifat serupa dengan yang lain. Jadi, jangan ragu untuk menampilkan keunikan diri kamu itu.
Dendam dan iri hati adalah salah satu ciri penyakit hati yang begitu kronik dan sering datang menyerang. Selain dapat mencemar hubungan, penyakit ini juga akan membuat perasaan kamu menjadi tidak nyaman. Seseorang yang lapang hati akan sentiasa merasa bahagia. Jangan hanya mengangguk ketika menerima ungkapan maaf dari orang lain. Lebih penting, kamu seharusnya menghapus segala kesalahan tersebut dari benak fikiran dan hati kamu.
Kata orang, harga kejujuran lebih mahal daripada emas. Cuba bayangkan bagaimana sekiranya teman kamu hobinya adalah bohong. Selain akan menimbulkan salah faham, ia juga akan merugikan orang lain. Maknanya, jangan hairan apabila orang jujur dicintai semua orang.

Tuesday, October 13, 2009

Surat Untuk Perut!!

saya tidak tahu mengapa perut saya sejak akhir-akhir ini asyik meragam... tak boleh salah sket mesti sakit.... saya kecewa dengan perut saya sendiri... kadang-kadang saya sendiri tak boleh nak faham perut saya nih apatah lagi doktor...
macam rasa tiada siapa yang boleh membantu perut saya nih....
nak kata saya tak bagi makan kat dia itu bohong la.... saya rasa dah cukup makan untuk dia...

Surat untuk mu:
Untuk kesayangan ku, Perut...
perut bagilah tahu saya apa yang awak mahu!! moga-moga saya boleh menunaikan permintaan awak itu..... nati awak datang dalam mimpi saya dan bagitau yek.... saya sayang awak... awak jangan buat saya macam nih yek... ingat tau, awak jek satu-satunya yang saya sayang... awak tau kan saya banyak lagi tugas yang perlu saya selesaikan.... kalo awak buat hal macam mana saya nak settle kan keje saya... saya merayu pada awak... cakap aja pada saya awak nak makan apa... Insya ALLAH saya tunaikan.... saya tak nak lah awak merajuk macam nih... nati kalo saya susah awak lagi susah... awak nak ke saya kene cucuk kat ******censored..... nati ubat tuh serang awak... lagi awak sakit... saya tak nak macam tuh... saya harap awak faham ye perut... yang pasti saya sayang sangat-sangat kat awak... tolong ye saya perut... nati bila awak dah sihat, awak boleh rasa macam-macam makanan... okey, saya janji ye ke janji nih?? saya tak makan makanan pedas terutamanya sambal belacan ayam penyet yang saya suka sangat-sangat tuh... tapi kalo sekali sekala boleh kan perut??? saya tak mau susah kan awak... saya harap awak mengerti ye perut... terima kasih pada awak yang tak terhingga kerana awak lah saya boleh hidup...
SAYA SAYANG AWAK, PERUT!!! perut saya, bukan perut lembu or ayam..



yang benar tak de bohong:
puan perut binti gastrik


Wednesday, October 7, 2009

Marah sampai bunuh IBU!!!

Assalamualaikum semua...
Tajuk diatas baru saya baca dari sebuah akhbar.... klik
Sungguh menyayat hati....
Walaupun yang melakukan bukan lah sekaum atau seagama dengan saya tapi saya tetap terharu dan terkesima...
Sedih bukan kepalang....
Sanggup benar seorang anak yang dilahirkan dari perut seorang ibu memarahi ibunya sehingga sanggup membunuh ibunya....
Manusia zaman ini memang sudah todak berperikemanusiaan...
Tidak berhati perut....
Tergamak nya manusia macam binatang itu sanggup membuat ibu kandungnya begitu....
Ibu sepatutnya yang kita sayangi dan kasihi....
Kejam sungguh manusia bertopengkan binatang ini....



p/s:: SEJAHAT-JAHAT MANA IBU KITA DIA LAH YANG MELAHIRKAN KITA DAN MENYUSUKAN KITA.. HARGAILAH IBU....


Dedicate to my Mummy:: Mum, u r such a wonderfull person to me.. Thanx a lot for everything... I LOVE U MORE THAN WORDS MUM!!!!

Thursday, October 1, 2009

I need an ASSISTANT!!!

Yes...
That's the fact....
I really need an ASSISTANT!!!
I highlight it one more time...
I neeeeeeed an ASSISTANT!!!
WHO I WANNA TO CHOOSE TO BE MY ASSISTANT??!!
1. My MoM~Doesn't need to susahkan this lovely person anymore!!
2. My DaD~NOPE!!! if my dad will be my assistant, who will be take care of NO 1?? alasan tak beralas...
3. Along? Angah? Uda? Andak? Utih? Etam? Achik?~They already have their own works to do.. But all of u can be my 24/7 banker... YeY!!
4. My Nephew & Niece~ They all doesn't know everything!!!
5. My Crush crunchy~ He is also doing Final Year Project... But he will be never mind if I hired him!!!
Oyeh.... After thinking about a moments, the suitable person to be my ASSISTANT, without an objection and defend....
I
will
announce
that
the
person
in
lucky
no
5
will
be
my
Boyfriend (eh, its already la)
ASSISTANT!!!
FULLSTOP...
Congratulation for this job posting!!! Have a nice and beautiful day as a GREAT ASSISTANT for me...
peace no war!!
:)

Tuesday, September 29, 2009

Only for this thing!!!







Saya tidak tahu mengapa saya sanggup berhabis RM 15.00 hanya kerana benda ini!!!
~~wink ~(*.*)~

shhhh~~ besar kemungkinan saya akan membeli kesemua gelas berwarna ini.. huhuhu


Monday, September 28, 2009

curi-curi masa!!

Assalamualaikum semua....

Sejak akhir-akhir nih kesempatan nak tulis blog memang sukar...
Ini pun curi-curi masa jap untuk menulis....
Nak upload gambar raya pun tak sempat...
Masa beraya bukan tak da masa tapi broadband yang macam sengal dekat area kampung telah membuat saya menjadi tensen.... huhhu.....
Rasa macam nak angkat rumah kat area bandar jek... :P


Bila dah balik universiti aka u... hehehe...
Lagi lah tak da masa nak update blog...
Tiba-tiba menjadi teringat kepada 8 buah buku yang telah kelewatan untuk memulangkan...
Baca nyer pun jadik tak sempat...
emmmm....
Busy memang sedang menguasai diri sekarang nih...
Masa pulak yang tak leh di tahan-tahan....
Kalo kita lambat matilah kita....
Kita kena kejar masa...
Masa tak menunggu kita...


Pape pun...
Good Luck untuk diri sendiri yang akan menempuhi pelbagai cabaran untuk esok dan seterusnya....
~~ Smile Olwez~~

HepI Go LucKy!!!!


Tips:: Sentiasa senyum dan ceria untuk tampak muda!!!

Wednesday, September 16, 2009

Hari-hari terakhir RAMADHAN!!

Assalamualaikum semua....
Salam sejahtera....
Salam 1 Malaysia!!!


Masa berlalu dengan begitu pantas.. Sedar tak sedar ramadhan telah menghampiri penghujungnya... Sayunya hati.... Sedih dengan pemergian ramadhan..... Marilah kita sama-sama berdoa agar ramadhan ini membawa keberkatan kepada kita... Moga amalan yang kita lakukan di terima Allah swt... Moga taubat kita jua di terima oleh Allah swt.... Amin....


Tinggal beberapa hari sahaja ramadhan akan melabuhkan tirainya.... Dan tirai syawal menanti saat untuk dibuka... Semoga kita berjumpa lagi dengan ramdhan yang akan datang nanti...


Selamat tinggal RAMADHAN!!! :(

Selamat menyambut HARI RAYA AIDIL FITRI!!!

Wednesday, September 9, 2009

Kerenah oh Kerenah...

Assalamualaikum semua!!!!

Hari ni 090909....
Ada orang mungkin menganggap ini adalah tarikh keramat.... tapi bagi saya ia hanya sekadar tarikh... Rasa-rasanye ade tak orang bernikah pada tarikh nih?? tarikh nih memang cantik tapi sayangnya jatuh pada hari rabu, pertengahan minggu... dan paling sweet bila tarikh nih jatuh pada 19 Ramadhan 1430H... Tentunya payah untuk orang mendirikan masjid pada tarikh nih... tapi....mungkin ia bertuah kepada baby yang lahir pada tarikh nih... pape pun nice date but untuk saya its a horibble day....

Nape saya cakap horibble??
sebab saya baru saya bergaduh dengan kekasih hati saya.... itu lah yang terjadi apabila masalah kecil di perbesarkan dan apabila hanya sebelah pihak yang bertungkus lumus tapi sebelah pihak lagi wat 'dono' jek....
Owkey.. itu cerita sebentar tadi... Nih plak cerita pagi tadi... saya sungguh memang sungguh sangat-sangat lar bila saya tidak dapat berbincang mengenai Projek Sarjana Muda @ PSM saya dengan penyelia saya..... rasa macam banyak sangat kerja yang akan menanti nanti... tapi walau macam mana pun hidup perlu diteruskan..... bersemangat!!!!!

owkey!!! itu cerita pagi tadi... ni plak cerita tengahari tadi... saya telah membawa laptop kesayangan saya berjumpa dengan pakarnya... kesihatan laptop saya begitu teruk sejak beberapa malam lepas sehingga saya membuat appointment dengan doktor pakar untuk memulihkannya kembali.... saya risau jika laptop kesayangan saya disyaki H1N1... heh!!! Apa yang kamu merepek nih AQma?!? saya hampir menangis apabila laptop saya menjalani pembedahan di hadapan saya selama lebih kurang 1 jam... abis semua bahagian di 'bedah'.... tapi akhirnya saya gembira kerana laptop saya sudah mampu tersenyum riang sekarang.... THANKS TO DESMOND... U R SUCH A GOOD DOCTOR TO MY LAPTOP!!!!

owkey!! itu cerita tengahari tadi... ni plak cerita petang tadi... kawan seperjuangan saya telah datang ke bilik untuk sama-sama berjuang menyiapkan kerja yang tertangguh.... Seperti Lab FOTOGRAMMETRI dan Lab D.I.P... Fuh... pada mulanya segala berjalan dengan lancar... tetapi tanpa di duga {tak tau apa yang silap nyer tang nih} kami stuck di satu tempat yang memang kami tidak duga... APALAH SILAP KAMI?? Kerja kami tertangguh... jika part ini kami tidak boleh teruskan apatah lagi untuk meneruskan part-part seterusnya.... KAMI BLURR~~..... Akhirnya tanpa berfikir lagi kami terus menyerah dan berusaha untuk bertanya kepada yang pakar... Moga-moga ada yang pakar bisa membantu kami....



p/s:: mood saya kurang baik.. tapi maseh boleh di kawal lagi... i need some1(dalam tangisan)...

Tuesday, September 8, 2009

Pending information...

Arrrghhhhh......
Saya bengang hari ini......
Sungguh bengang kepada kejadian yang berlaku pada saya hari ini....
tapi.....
saya sebenarnya REDHA & PASRAH dengan apa yang berlaku....
Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya...
yA!!!!
saya perlu kuat...
saya perlu bersemangat...
teruskan menikmati kehidupan dunia...
saya perlu teruskan PSM saya...
tiada siapa bisa melemahkan kekuatan saya....
TERUSKAN AQMA!!!!

Friday, September 4, 2009

Milo Ais Campuran Lipas....

Assalamualaikum semua bloggers.......
Selamat menunaikan ibadah puasa.....

Cerita nih boleh terkeluar dari fikiran saya selepas saya membaca blog kawan saya... Terima kasih di ucapkan kepada **Nard yang memberi saya idea yang mencurah-curah untuk menulis mengenai cerita fear factor saya pulak...

Begini ceritanya.....
Once upon a time, in a shining morning with a shining car, shining teeth, shining close.... Aiyo... Berapa banyak shining daa.... Abah dan ibu saya memang suka brekfast di luar apabila hujung minggu, jadi masa tu kebetulan saya berada di rumah.. Eh bukan masa tuh memang zaman sekolah ker? Ahakz... Saya telah keterlupaan... Kalo cerita Nard terjadi di kawasan Parit Jawa... Begitu juga dengan saya.... Jangan-jangan kedai yang sama tak Nard?? Tak pe Nard, nanti kita PM k.... Saya semasa zaman sekolah, bukan zaman sekolah jek tapi sehingga sekarang saya adalah hantu MILO AIS.... Walaupun brekfast tapi saya tetap order MILO AIS... Ibu saya cukup marah bila brekfast dengan minumam berais... Tapi saya cakap kat dia, "nanti order minuman panas tak abes minum"... Ibu saya cuma tersenyum... Agak-agaknya inilah akibatnya tidak mendengar kata ibu dan abah... Daulat saya nampaknya...
Di pendekkan cerita, ~~tak kan saya nak pendekkan nafas pulak... MILO AIS saya pun sampai... Makanan brekfast saya masa itu kalo tak silap saya, samada nasi lemak atau roti canai... Saya keterlupaan buat kali kedua... Saya dengan begitu berselera menjamu selera dan menyedut MILO AIS itu... Apabila saya sudah menghabiskan makanan saya kini tibalah masanya untuk saya menghabiskan MILO AIS kegemaran saya....
Saya sedut sehingga abis dan akhirnya..............timbullah satu sesungut yang nampak tak nampak jek... Tapi saya tak peduli, saya sedut tanpa melihatnya dan akhirnya untuk terakhir kalinya.......................LIPAS KUDUNG!!!!! Time itu tekak saya terasa kembang..... Nak termuntah.... Saya terus bagi cawan pada ibu saya..... Saya tidak kisah jika saya baru seteguk dua menyedut ait itu tetapi saya telah menghabiskan secawan MILO AIS itu...... Hampir menitis air mata saya... Berapa kali juga saya menelan air liur saya, bukan kerana terliur melihat makanan tapi menahan daripada muntah di khalayak ramai...... LIPAS yang ditemui bukan lah anak lipas, tapi DATUK LIPAS.... Punya lah besar... Takkan lah pembuat air tak perasan langsung... Ibu memanggil TAUKEH kedai tersebut...... TAUKEH kedai lantas membawa cawan ke dapur lalu memarahi pembuat air... YA, dia yang bersalah.... Hukum dia makan LIPAS itu... Kejam nya saya?? Eh, time tuh saya tak terfikir pun perkara tuh......
Harga MILO AIS itu dikecualikan dari pembayaran brekfast hari itu.... Ibu seraya berpesan kepada TAUKEH kedai itu jika apa-apa terjadi pada saya, samada sakit perut atau muntah-muntah, Ibu mahu di bayar ganti rugi..... TAUKEH itu menyetujuinya dengan muka pucat lesi di toreh tak berdarah... Tu lah sape suruh hired pekerja tak bertauliah, pekerja buta....
Selepas kejadian itu, Ibu dan abah tidak membawa saya makan di situ lagi.... Pernah sekali jika saya tidak silap saya pergi ke kedai itu tapi saya tidak minum atau makan...


Moral of the story:: If bercita-cita nak buka kedai makan utamakan kebersihan dahulu!!!

Wednesday, September 2, 2009

Apabila Manusia Hilang Rasa Malu...

Assalamualaikum semua blogger>>>>>>
Selamat meneruskan ibadah puasa.....
Selamat bershopping untuk raya (shopping biar berpada-pada ok??)....
Selamat lah untuk semua yang anda lakukan di luar sana....

Apa yang ingin saya perkatakan di sini??
Ya, apabila manusia dekad ini hilang rasa malu??
Rasa malu kenapa??
1)Mereka tidak malu untuk menyatakan yang mereka tidak berpuasa di bulan ramadhan malah begitu megah kerana tidak berpuasa..... Dimanakah letaknya martabat mereka sebagai seorang ISLAM?? Saya cukup marah dengan manusia sebegini.... Adakalanya juga mereka sengaja menunjuk-nunjuk yang mereka tidak berpuasa... SubhanaAllah Maha Suci Mu Ya Allah...

2)Mereka tidak malu berpelukan dan beraksi ringan-ringan di khalayak ramai.... Inilah masalah keruntuhan moral remaja kita pada dekad ini yang tak mampu kita tangani selaku ibu bapa, jiran tetangga, masyarakat, bangsa dan juga negara.... Bagaimana agaknya bangsa kita yang akan datang jika generasi remaja kita pada zaman ini mengalami keruntuhan akhlak yang teruk?? Fikir-fikirkanlah...

3)Mereka tidak malu mendedahkan aurat mereka.... Seluruh tubuh badan kita adalah pinjaman dari Allah untuk sementara... Semestinya barang yang kita pinjam perlu kita jaga dengan elok... Seperti mana di beri pinjam seperti itulah kita pulangkan semula.....

4)Mereka tidak malu meneguk air syaitan sedangkan mereka tahu air itu diharamkan..... Masya Allah... Apabila Allah swt mengharamkan sesuatu itu adalah bersebab... Jika haram maka hingga kiamat ia akan kekal haram... Yang haram inilah akan memudaratkan kita....

Ini lah untuk renungan bersama.... Fikir ke hadapan untuk bangsa akan datang... Bukan memikirkan diri sendiri sahaja... Beringatlah sebelum terlewat... Sesungguhnya Allah swt Maha Pengampun dan Maha Pengasih.....
Amin....

Tuesday, September 1, 2009

Apabila TUHAN menurunkan ujian NYA...

Ya ALLAH....
Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui atas apa yang Engkau turunkan kepada seseorang umat itu...
Ujian yang ALLAH turunkan buat hamba MU ini, telah sedikit sebanyak membuat kan saya terfikir betapa saya bertuah keran masih di uji oleh ALLAH....
Betapa ALLAH menginginkan saya berada di jalan yang benar, sentiasa bersyukur di atas segala nikmat NYA, sentiasa mengingati NYA dan tidak lupa juga sentiasa mengingati KEMATIAN....
Ketika saya menulis blog ini, jari hantu saya tidak kering dari titisan darah atas ujian darah yang saya lakukan di Pusat Kesihatan Universiti UTM...
Bukan di jari hantu sahaja, malah di pelipat siku yang tempat biasa suntikan di suntik....
Sesungguh nya saya tidak gentar menghadapi jarum suntikan itu.....
Saya sudah terlalu biasa...
Sepatutnya kita perlu gentar menghadapi kematian!!!
Ya, itu pasti....
Jari saya sudah tidak larat untuk menuli perenggan seterusnya...
Terasa mula kebas....
Terasa sengal-sengal....
Sekian dari saya....
.........
.......
....
...
..
.

Saturday, August 29, 2009

Buka Best Hari Ini!!!

Wow...
Entri yang best untuk hari ini....
Yes...
Hari ini hari yang paling bertuah untuk saya...
Kenapa??
Kerana teman baik saya dengan bermurah hati membelanja saya untuk berbuka pada hari ini...
Oyeehhh....
Dimana??
Di RED ISLAND CAFE....
Jumlah keseluruhan berbuka hari ini adalah lebih kurang RM60.00...
Ini harga makanan untuk BERDUA sahaja tau...
Kami mengambil masa selama 1 jam untuk menghabiskan makanan di atas meja...
Maaflah tak sempat mengambil gambar makanan kerana bateri hanpon saya KONG KING KONG....
Hehehehe...
Akhirnya saya menyerah diri...
Pemanis mulut saya tidak dapat saya habiskan kerana terlampau kenyang....
Lalu membuat permintaan untuk me'napau'nya...
Huhuhu...
Sampai sekarang saya kenyang.....
Nak tulis blog pun tak berapa banyak idea yang boleh di curahkan...
Faham-faham jek lah orang kenyang macam mana....
:)

Selamat meneruskan ibadah puasa!!!

Wednesday, August 26, 2009

Buka apa hari ini??

Saya akhirnya membuat keputusan untuk berbuka dengan hidangan seperti berikut::

Pembuka selera:: Kuih keria, Kuih apam..
Penambah berat badan:: Nasi Ayam Penyet..
Penghilang haus:: Air kelapa..
Pemanis mulut yang dah sedia manis nih:: Puding..

Belanja hari ini sahaja= RM 10.00


p/s::Wajib ada kuih keria setiap kali berbuka.. Kakak n abang saya tak perlu bertanya kuih apa yang saya nak.. Kan senang tuh....

Selagi Bernafas~~


Selagi jantung berdetik, selagi itulah amanah dan tanggungjawab tak pernah lari dari hidup kita...

Selagi itu juga pelbagai tanggungjawab harus di pikul...

Pelbagai dugaan juga melanda tanpa di duga...

Hanya kesabaran dan ketahanan mental dan fizikal

hanya mampu membuatkan seseoarang itu bertahan...

Setiap yang berlaku ada HIKMAH disebaliknya...

Bertahan lah selagi mampu....

Berjuang lah selagi terdaya....

Hidup lah dengan SERIBU pengertian!!!!!!

Tuesday, August 25, 2009

Setelah lama menyepi...

Assalamualaikum semua...
Selamat pagi semua...

Setelah lama menyepi!!! Ya, benar...
Saya telah begitu lama menyepi...
Kemana saya menghilang??
>>Tak ke mana-mana...
Saya seperti yang dulu, cuma....berat badan saya tak macam dulu...
Saya mengalami penurunan berat badan yang ketara..
Nak buat macam mana kan dah takdir yang menentukan segalanya...

Saya tidak mengupdate blog saya kerana:
1) Kesihatan saya tak mengizinkan saya untuk stay lama kat laptop saya untuk menulis.
2) Internet yang selalu membuat masalah dalaman. Broadband saya tak active lagi. Insya Allah bermula merdeka saya akan aktif menulis.
3) Banyak yang mahu ditulis tetapi saya tidak mempunyai masa! Ini SERIUS!! Sakit pun sakit jugak tapi saya kekal aktif.. Huhuhu...

Banyak cerita saya nak tulis tau... Antaranya:
1)Sambutan hari jadi saya di Aeroscan Precision Sdn Bhd...
2)Shopping @ jalan-jalan kat KL lepas praktikal...
3)Saya demam dan dimasukkan ke WAD...
4)Saya menjadi Ahli Jawantan Kuasa Pesta Konvokesyen ke 43 UTM..
5)Saya demam, demam dan demam lagi...
6)Projek Sarjana Muda yang tengah running...
7) Macam-macam asignment, lab report, kuiz dan test...
8)Ramadhan yang seronok!!!

Banyak tu saya nak tulis.. Insya Allah bila masa tidak mencemburui saya, saya akan menulis... Saya kan minat menulis.. Nanti kan kemunculan saya k.. Ceh... Macam orang femes jek lagak nyer... Tapu serius saya katakan, bila saya tak menulis, jiwa saya kosong... Saya rasa macam ada benda yang saya tak sampaikan... Mungkin lepas nih bila saya dah luahkan semuanya baru saya rasa gembira kerana telah menulis...


p/s:: Apa ye Novel terbaru?? Untuk semester ini saya tidak membeli novel lagi...

Monday, August 3, 2009

Saya RINDU blog saya...

Saya terlalu merindui blog saya....
sudah sekian lama saya tidak menulis...
jiwa saya kosong...
sob3... cedey nyer...
Saya mengalami demam denggi dan doktor mengesyaki saya menghidapi H1N1...
Saya sedih....
Tapi Alhamdullillah sekarang saya beransur sembuh cuma demam saya macam chipmores...
Nanti bila saya ada masa saya akan menulis pengalaman saya berada di hospital ye...
Sekarang ini banyak benda yang perlu saya fikirkan dan bereskan...
Saya minta maaf banyak-banyak atas kesulitan yang berlaku....


p/s::I'll be right back with the new story!!!!!! Wait for it!!1

Friday, July 10, 2009

Welcome to new world AQMA!!

Assalamualaikum semua....
Selamat Pagi semua....

Ya.... Jika anda bertanya mengenai perasaan saya hari ini, saya akan menjawab saya terlalu gembira dan terlampau gembira.... Kerana apa ya?? Kerana yang pertama hari ini adalah hari jadi saya, dan yang kedua, hari ini adalah hari terakhir saya menjalani Latihan Praktikal di Aeroscan Precision Sdn. Bhd. Tapi dalam pada masa yang sama saya bersedih kerana saya akan meninggal sebuah syarikat yang memberikan banyak makna kepada diri saya... Sedih juga lah...
Bukan mudah untuk melupakan kenangan yang meniti di memori saya ini... Hampir menitis air mata saya...

Hari ini umur saya bertukar dari 21 kepada 22... Peningkatan umur ni membuatkan saya tertanya-tanya pada diri saya... Cukupkah amal saya selama saya berusia 22 tahun ini?? Masya Allah... Terkesima saya apabila memikirkan semua itu....

Saya mempunyai azam sempena peningkatan umur saya:
1. Mempertingkatkan amalan saya kepada Allah SWT...
2. Bersedekah dan beramal jariahlah selagi saya mampu...
3. Menjadi seorang yang matang dan mampu mematangkan orang lain juga...
4. Lebih tahu menilai kebaikan dan keburukan...
5. Menjadi anak yang taat dan patuh pada Ibu Bapa....
6. Menjadi isteri yang solehah dan diberkati oleh Allah SWT...
7. Kekayaan tidak boleh di bawa sampai mati!!! Harta dunia tidak kekal selamanya...
8. Jodoh pertemuan, hidup dan mati semuanya ketentuan dari ALLAH SWT...
9. Sentiasa mengingati kematian bakal tiba bila-bila masa sahaja....
10. Semoga hidup saya diberkati ALLAH SWT sepanjang hidup saya.... Amin...


Insya Allah saya bisa melakukan kesemua ini.... Saya berusaha sehingga saya berpuas hati...
Saya ingin menjadi Khalifah di muka bumi Allah ini...


Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Ibu kerana melahirkan saya di dunia ini... Kepada Abah yang banyak berkorban untuk saya....
Kepada kakak-kakak serta abang-abang yang sedia membantu saya apabila saya memerlukannya....
Kepada kawan-kawan.... Terima kasih kerana sudi menjadi kawan terbaik untuk diri saya... Terima kasih juga atas sokongan anda semua...

Thursday, July 9, 2009

Facebook Quiz...

Actually the quiz is too long... So i answered only the interesting one... Check it out my answer..

Full Name: Nur Aqma Karim

Single or Taken: Single but not available... To be in some1 heart in a few times... ;)

Sex: Female since birth... hahahaha...

Birthday: 10 July 1987.... its tommorow!!!

Sign: Cancer.. Not a diseases!!

Siblings: 10 siblings... I am 10/10...

Eye colour: Black... But i like the brown eye color...

Shoe size: 6 or 7.. Depends on the brand of the shoes..

Height: 160 cm...

Country born: Muar, Johor....

What are you wearing right now: Baju Bai + Kain belah side tepi.. Purple color...

Where do you live: I have many house... Hahahaha... Nomad people...

Righty or lefty: Righty lah... But like people Lefty....

Any pets: A cute cat...

Where do you work?: Now at APSB.. But will resign to further study.. Cewahhhh...

When did you start using Facebook?: A month a go... May be...

How much time do you spend on Facebook a day?: When internet available....

Do you own a cell phone?: Of course ler.. But may be want to change it...

Do you like to text?: Very like...

Play an instrument?: Yes... A piano...

Have any Tattoos?: Yucks... What the hell it is??

Who are your best friends: Casz N yan...

Do you have a bf or gf?: Of course.... Bf ya... Not Gf...

Best place to go for a date: ehem3... Nak tau gak ke? Secret....

Longest relationship: This oktober will be 8 years relationship with my bf...

Shortest relationship: 6 to 7 months... A monkey love...

Outgoing or introverted?: Outgoing.... Understanding...

Would you kiss the last person you kissed again?: Of Course... My Mommy..

How many gf/bf have told you they love you?: One and Only...

Have you ever thought you were going to marry someone?: Yes... The times have been coming
soon...

Are you crushin' on someone?: Yes....

Are you happier single or in a relationship?: Happier in a relationship...

Have you ever been cheated on?: Ya.. So sad...

Have yo uever been with someone who was taken at the time?: Yup... Shhhh... Don't ever tell
anybody k....

Have you ever had your heart broken?: Sumtime... My bf don't fully understand me..

Have you ever broken someones heart?: Huh? I will think about it later...

Do you talk to any of your ex's?: Never.. Becoz he already have sum1 in his heart..

Do you believe that you are a good bf/gf?: Hahaha... Of coz YES!!

Have you dated people who were not good for you?: Never... Don't like to date with unknown
people....

Have you ever been in an abusive relationship?: Not.. But have seen a abusive relationship.. So sad...

Have you ever dated someone older than you?: Yup... Syhhhh... Don't tell anybody...

How about younger than you?: Hahaha.. Yes again...

Do you believe everyone deserves a second chance?: Of Coz, everyone have done a mistake..

Believe in love at first sight?: Hehehe.. believe but i think it never last...

Ever been given an engagement ring?: In my sweet finger...

Do you want to get married?: YES!!! I want it,,, ASAP...

Ever stolen someone's bf or gf?: Hehehe.. Yes, I do... But i return back...

Does heartbreak really feel as bad as it sounds?: Yup.. Really bad..

Is your gf/bf the most amazing person?: Everything he do is for me... That amazing right??

Friday, July 3, 2009

If your future husband family house is smaller than your family house??

Ahakz...

Kenapa lah Cik Aqma nih bercerita mengenai 'if your future husband house is smaller than your house??'

Nak tahu sebab dia?? Kerana Cik Aqma telah melalui pengalaman ini... Hahahaha...


syhhhh... Sambil melekapkan jari telunjuk di bibir... hukhuk...
Ini serius... Ini serius... Ini serius... Eh berapa kali mau ulang daa....


Ceritanya bermula di sini......

Once upon a time, in the dark highway **merepek lah lagi ye Cik Aqma... Kui3...
Begini ceritanya... Ketika saya sedang berjinak-jinak **betul ke ayat nih** untuk merapatkan sillaturahim di antara saya dan keluarga bakal suami saya **Insya ALLAH suatu hari nati** saya mestilah selalu menghadiri segala majlis yang di jalankan di rumah itu... So, So What?!? heh... merepek lagi...

Apabila saya berada di rumahnya bermakna saya perlu menyesuaikan diri ketika berada di rumahnya... Saya akui saya cukup selesa berada di rumah itu... Tapi manakan sama dengan rumah sendirikan?? kan2?? Rumah bakal ibu mertuaku dan bakal bapak mertuaku ini tidak sebesar rumah saya... Jadi saya jadi kekok... Aiseh.... Yelah dah biasa duduk rumah besar kan... Mana taknya... Di rumah dia saya tak boleh main nyorok-nyorok... Saya duduk mana-mana pun dia mesti leh cari saya punya..... GERENTI... So, kalau saya nak lari ikut pintu belakang pun terlalu sure sangat dia leh kejar saya tanpa berpenat lelah... Kalau rumah saya jangan nak kejar sampai dapat pun mau sampai esok lusa belum dapat gak... Besar jugak ye rumah saya... Contohnya:: Saya mahu mengejar anak saudara yang begitu nakal sekali... Saya takkan dapat nya melainkan saya mempunyai pembantu (anak saudara lain yang membantu...) keh3.. Apa punya mak saudara la saya nih...

Agak-agaknya boleh ke saya menyesuaikan diri apabila sudah berumah tangga nanti?? Terfikir seketika... Insya ALLAH...
Tak mengapa... Jika saya tidak selesa saya boleh balik ke rumah ibu saya... Bukan jauh sangat pun.. Setakat 4 @ 5 km sahaja jarak di antara rumah kami... Lihatlah... Betapa dekat nya rumah kami... Nasib baik bukan sebelah rumah...
Hhahaha.....
So, bila balik raya nanti tak payah lar kita orang gaduh nak balik mana... Tak la ada adegan baling-baling pinggan ke ngamuk angkat parang ke...... Suami isteri mana lah yang buat macam nih... DAHSYAT.....

Keluarganya pun tidak sebesar keluarga saya.... Dimana keluarganya hanya 1/4 dari keluarga saya... So, bila saya suka dengan suasana keluarga yang ramai dan happening itu, saya boleh la balik ke rumah saya... If saya mahukan suasana yang kurang selerak dan family yang kecil.... Saya balik lah rumah husband saya... HUh....

TaMMat untuk di sini sahaja...
Ada orang kacau... Heh...

Thursday, July 2, 2009

Isteri Solehah... I Wanna be like that!!

Bagaimana saya mahu menjadi wanita atau isteri solehah??

Adakah perlu warak (kuat beribadat), memakai purdah atau pandai membaca al-Quran??

Wanita solehah ialah mereka yang pandai menghibur dan melayan suami dengan mempersembahkan segala kemesraan, kemanjaan dan cinta sepenuh hati sehingga suami sentiasa rindukan dirinya malah tidak mahu berpisah walaupun sekejap. Bukan perkara yang susah mahu menjadi wanita solehah. Hanya dengan senyuman yang manis dan menambat hati suami, mereka boleh menduduki carta itu.

Ada yang berkata senyuman isteri yang dilakukan dengan ikhlas semata-mata untuk suami lebih baik daripada menggunakan produk alat solek jenama mahal yang berharga ratusan ringgit.

Pandangan yang mesra dan lembut ibarat celak yang paling indah menghiasai sepasang matanya. Kelembutan dan kehalusannya berbicara seperti pakaian yang paling cantik dipakainya.

Suami mana akan memandang ke belakang apabila isterinya sentiasa harum dan bersih. Malah, aroma itu pasti memikat selera suami untuk sentiasa berada di samping isteri daripada berborak bersama rakan di kedai kopi.

Berapa ramai isteri yang memberikan senyuman manis, pandangan yang mesra dan lembut serta wajah yang berseri-seri ketika mengiringi suami keluar rumah atau menyambut kepulangannya di muka pintu.

"Rasululullah s.a.w pernah bersabda bahawa isteri solehah ialah yang menggembirakan suaminya apabila suami melihat kepadanya."

Bayangkan suami yang pulang dalam keadaan letih kerana beban tugas di pejabat ditambah kesesakan jalan raya, isteri yang menyambut di muka pintu menguntum senyuman, wajah yang dihiasi cantik, menolong membawa beg, membuka sarung kaki dan menyediakan minuman untuk menghilangkan dahaga.

Memang sukar mencari ciri-ciri wanita sedemikian kerana kebanyakan isteri terutama yang bekerja terlalu terbawa-bawa perangai mereka di pejabat sehingga suami tidak diberi perhatian.
Akhirnya, suami jemu dan sengaja balik lewat ke rumah. (Masya ALLAH)
~~minta-minta di jauhkan berlaku dari rumahtangga saya~~

Kadangkala kita tertanya-tanya mengapa sesetengah lelaki suka mencari pelacur untuk memuaskan nafsu. Tidakkah mereka takut dengan hukum Allah dan risiko jangkitan penyakit yang boleh mereka dapat.
Sebenarnya, sesetengah lelaki gemar mencari perempuan lacur kerana mereka mendapat layanan kelas satu ketika bersama wanita berkenaan. Mereka tidak mendapatnya ketika di rumah apatah lagi isteri yang terlalu sibuk dengan kerja sehingga mengabai nafkah batin kepada suami. (Ya Allah hindarkan perkara ini dari terjadi kepada rumahtangga ku.. Amin...)

Mungkin ada yang berkata, wanita lacur memberi layanan kelas satu kerana mereka dibayar atau mendapat tip.
*Adakah isteri juga mahu suami memberi bayaran kepada mereka semata-mata untuk mendapatkan layanan kelas satu? (Bukankah isteri adalah hak MUTLAK suami setelah mereka di ijabkabulkan?? Bukankah isteri telah dibayarkan mas kahwin semasa di ijabkabul kan??)

Jika isteri mempunyai pandangan sedemikian, jangan melenting jika dikatakan mereka juga sama dengan pelacur.(Masya ALLAH)

Layanan isteri kepada suami tidak perlu kepada unsur kewangan!!! Sebagai ketua rumah tangga, suami perlu menyediakan keperluan kepada isteri termasuk makan minum, pakaian, perhiasan dan belanja isteri. Jika perkara ini dilaksanakan, apa alasan isteri untuk tidak memberi layanan kelas satu kepada suami.

Beruntung isteri yang tahu melayan dan menghiburkan suami kerana selain mendapat kenikmatan, mereka juga mendapat ganjaran pahala daripada Allah. Isteri yang sengaja enggan melayan nafsu suami akan dilaknat malaikat (Subhanallah) kerana tidak menunaikan tanggungjawab sebagai suri rumah tangga.

Kajian mendapati suami yang mendapat belaian dan kasih sayang isterinya akan cemerlang di tempat kerja dan masyarakat.

Mereka tidak memerlukan apa-apa lagi melainkan isteri di sisi.
Mungkin ramai yang tidak percaya bahawa semangat suami lebih tinggi jika mendapat kasih sayang isteri.

Suami manusia biasa, walaupun segagah atau segarang mana mereka, jika dimanja atau dibelai, mereka ibarat harimau jinak. Justeru, isteri perlu mempunyai teknik atau kaedah untuk memikat suami, bukan semata-mata wajah yang jelita atau harta yang banyak.

Bayangkan ketika kecil, anak mendapat perhatian dan kemanjaan ibu bapa, tentu anak membesar menjadi manusia yang baik.
Tetapi jika tiada kasih sayang ibu bapa, anak pasti membesar sebagai manusia yang tidak terkawal. Oleh itu, isteri perlu faham, walau setinggi mana pangkat, kedudukan, harta dan darjat mereka, jangan lupa memberi kasih sayang dan kemanjaan kepada suami. **Saya cukup suka statement ini!!

** Senyuman, kemanjaan, pakaian dan haruman adalah senjata untuk memancing manusia bernama lelaki....



p/s:: Suatu hari nanti saya mahu menjadi isteri yang solehah.. Yang taat pada Suami.. InsyaALLAH....

Tuesday, June 30, 2009

Kenduri @ kg....

Pada ahad lepas, saya telah pulang ke kampung untuk menghadiri kenduri kesyukuran & tahlil arwah... Kenduri kesyukuran itulah tentunya untuk abang saya yang mendapat kerja di Jabatan Kerajaan....
Tahlil arwah pula untuk disedekahkan kepada arwah atok serta nenek kami yang telah meninggal dunia beberapa tahun dahulu...


Inilah gambar-gambar yang dapat saya sajikan untuk tatapan anda semua...


Sempat bergambar sebelum majlis kenduri bermula...
Lihatlah, uniform pun tak tukar lagi... :)


Majlis kenduri pihak lelaki bermula pukul 12 tengahari dan berakhir pukul 1.00 petang....
Terima kasih kepada yang sudi hadir....


Apa lagi... Lepas pihak lelaki balik kami 1 famili terus melantak...
Lapar sangat la katakan....
Walaupun bukan kami yang masak, orang catering yang masak...
Walau macam mana pun kami tetap penat dan lapo...



Berebut-rebut ingin mengambil kuah Asam pedas special dan
sayur pisang masak lomak cili api...
Nyum3.... **wink


Mengambil tempat masing-masing setelah lauk di pinggan memenuhi kehendak...
**Ahakz...



Nilah antara hidangan kami pada hari ahad tuh!!!
Meleleh air liur beb!!!!

Kuih Bakar & Kuih Karipap




Bubur Putih bubur merah!!
Heh??
Betul ke saya tulis??



Along yang mengatur tempat makan...



Ayam masak merah...
Nyumyy.....




Kambing masak......
Masak apa ek???
hhuhu...

Mengambil gambar walaupun majlis kenduri sedang di jalankan...
**tengoklah kat belakang tuh...
**Anak En Salleh nih memang begini

Love this pic...
Walaupun orang belakang cakap 'budak nih annoying betul la'....


Anak sedara yang kene buli dengan Mak Usu yang sweet...


Ok3...
Kita serius sikit kali nih yek....


Duduk kat beranda dapur pula...
Itulah uniform seragam kami...
heh... Macam baju budak asrama jek!!

Memerhatikan gelagat 3 penyamun bermain dengan Hamster bulu coklat...
**Penyamun???




Penyamun melihat Hamster belaan bermain 'Merry Go Round'
Nak join jugak, kata penyamun berambut panjang itu...
Si baju putih yang identitinya di rahsiakan...
**Ahakz..


^^ 6 penyamun rumah yang selalu menyamun barang-barang Mak Usu nya...
^uwaaaaa ;(^


Apabila keletihan mulalah bantal dan katil menjadi sasaran....

Bibik yang ketidoran akibat keletihan melampau...
Ceh...
Bukan saya!!! Ya, inilah fakta...
Itulah kakak saya yang nombor 4 yang sedang tidur...
Curi tulang nama nya tuh!!!HUH...
Jangan mare...






Friday, June 26, 2009

Kematian Michael Jackson diagung-agungkan!!!

"Berita yang sedikit mengejutkan bila Michael Jackson hari ini dilaporkan telah meninggalkan dunia yang fana’ ini. Ada sedikit sedih juga sebab MJ ni bukan sebarang orang. Itu belum kita pertikaikan akan kejaiban dia dari hitam boleh jadi putih macam hantu tepung gomak. Hehe! Michael Jackson boleh dikatakan satu simbol POP yang dikenali di serata dunia dari golongan kanak-kanak, sampai la ke mereka yang berwarga emas."
"Tiada lagi jenaka mengenai wajah Michael Jackson selepas ini. Tiada lagi tarian unik dari Michael Jackson lagi selepas ini. Semuanya hanya tinggal kenangan dalam filem gila, Scary Movie – Youtube ataupun gambar-gambar yang masih tinggal di internet.
Damailah kau Michael Jackson."
(Di petik dari sini...)
Saya cuma sedikit terkejut menerima kematian Micheal Jackson tapi tidak mengusik hati dan naluri saya langsung... Pada saya kehilangannya bukanlah bagaikan kehilangan sebuah permata yang begitu berharga... Di radio, (nama stesyen radio di rahsiakan) begitu rancak bercerita mengenai kematiannya... Saya berasa sedikit kecewa kerana mereka begitu sibuk mencerita kan pengalaman mereka bersama Micheal Jackson serta apakah yang Micheal Jackson lakukan selama ini.... Pada saya, Micheal Jackson adalah manusia biasa walaupun dia dinobatkan sebagai RAJA POP.... Itu cuma gelaran di dunia saja....


Saya juga cukup kecewa mengapa dia perlu di agung-agungkan.... Sedangkan ada manusia yang perlu kita agungkan selain dari ALLAH swt.. Seperti RASULULLAH saw..... Mengapa di hari Maulidur Rasul kisah dan sejarahNYA tidak kita ungkit?? Tidak kita agungkan?? Tidak kita banggakan?? Kita sepatutnya mengagungkan orang yang membawa kita kepada ISLAM..... Yang menyebarkan SYIAR islam....


Saya kurang pasti samada Michael Jackson mati sebagai seorang ISLAM atau sebagai seorang KRISTIAN?? Alhamdullillah dan bersyukur jika dia meninggal sebagai seorang ISLAM... Laknatullah jika dia mati sebagai seorang KRISTIAN.....


Micheal Jackson yang meninggal/mati pada hari jumaat, 26 Jun 2009 Bersamaan dengan 3 Rejab 1430H.... Alhamdullillah jika dia seorang ISLAM dan dia telah ditakdirkan meninggal di Bulan Rejab, maka matinya seperti mati syahid (dapat dari sumber yang boleh dipercayai)... WaAllah hualam.... Hanya ALLAH sahaja yang tahu... Bulan Rejab adalah Bulan ALLAH swt.... Hanya DIA sahaja yang mengetahui....


Subhana ALLAH....
Sesungguhnya setiap yang hidup pasti akan mati....

Tuesday, June 23, 2009

KLCC ada 2 bangunan... Heh!!

sambungan lagi....
orang kata selagi badan nih bernyawa, jalan jek kerjanya!!!

KLCC ada dua buah bangunan.. Yes!! Itulah FAKTA...

Selepas kepenatan shopping di Bukit Bintang dan Sungei Wang

tibanya masa untuk merehatkan diri di KLCC....


Renungkan lah gambar-gambar di bawah nih...

Ahakzz...



Menunggu ketibaan monorel untuk membawa kami ke KL sentral dan seterusnya ke KLCC...


yuhuuuuu.... **excited nih..




Yan yang berdiri di dalam monorel...


Candid pic... Sowi Yan..



Sempat jugak capture 1 pic dengan Casz dalam monorel....

Sebelum dapat duduk lihat bumbung samada kukuh atau tidak!! Ahakz...



Strategik area.....



Yes... Finally we arrived n seat at the strategic area...


Apabila suis air pancut di 'on' kami jadi excited...

Shhhh.....

Kami kata hujan... Sebab air tuh overexcited sampai ke arah kami...



Cantek!!!


Shopping sakan!!!

Shopping sakan Casz nampaknya....
Dia lah orang yang paling banyak beli barang...


Pasta Mania!!

Begitu lama kami berdiri di information board itu semata-mata untuk membuat decision "makan di mana??"
Sampai orang yang mahu melihat information board juga berasa muak
dengan perangai kami di situ..... ahakz...
Bab makan kita orang memang akan sengal-sengal
untuk makan di mana dan makan apa??



Makan di mana yek?!?





Akhirnya Pasta Mania!!! Pilih menu sedap-sedap...





Meh sini ma susukan dengan sos!!



Makan time!!


Pasta yang terlalu banyak sehingga tak larat untuk mengabiskan...
*chicken bolognaise*

Casz yang berjaya melicinkan pinggannya!!!







sambungan entri di bawah....


Jalan-jalan di Kuala Lumpur memang sesuatu yang menyeronokkan tetapi saya nasihatkan anda supaya mempunyai tulang dan otot kaki yang kuat... Kerana, jika tidak anda akan kecundang di pertengahan jalan seperti pepatah ku sangka kan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari.... **Uiks... ada kaitan ker?


Lupakan perkara di atas....Dengan gembiranya di bawah ini saya upload kan gambar-gambar Jalan-Jalan Cari Pasal... EH!! Not!! Jalan-Jalan Cari Pak We... Takut lar tuh~~ Sebab tu jadikan tulisan dia kecil... **Ahakzzz~~
Aqma yang mengidam makan Piza Hut!!
Casz yang mahu makan di Pasta Mania!!
Yan yang tidak kisah makan apa saja!!
Casz?? R u looking at me??



Cermin yang menjadi mangsa kami bertiga....




Cermin yang hampir muak melihat kami bergambar...











Pose masa naik eskalator...


Love this car!!


Ada sesuai tak??


Mereka berdua meminjam kereta saya untuk bergambar...

Don't touch!!!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign