Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Tuesday, September 29, 2009

Only for this thing!!!







Saya tidak tahu mengapa saya sanggup berhabis RM 15.00 hanya kerana benda ini!!!
~~wink ~(*.*)~

shhhh~~ besar kemungkinan saya akan membeli kesemua gelas berwarna ini.. huhuhu


Monday, September 28, 2009

curi-curi masa!!

Assalamualaikum semua....

Sejak akhir-akhir nih kesempatan nak tulis blog memang sukar...
Ini pun curi-curi masa jap untuk menulis....
Nak upload gambar raya pun tak sempat...
Masa beraya bukan tak da masa tapi broadband yang macam sengal dekat area kampung telah membuat saya menjadi tensen.... huhhu.....
Rasa macam nak angkat rumah kat area bandar jek... :P


Bila dah balik universiti aka u... hehehe...
Lagi lah tak da masa nak update blog...
Tiba-tiba menjadi teringat kepada 8 buah buku yang telah kelewatan untuk memulangkan...
Baca nyer pun jadik tak sempat...
emmmm....
Busy memang sedang menguasai diri sekarang nih...
Masa pulak yang tak leh di tahan-tahan....
Kalo kita lambat matilah kita....
Kita kena kejar masa...
Masa tak menunggu kita...


Pape pun...
Good Luck untuk diri sendiri yang akan menempuhi pelbagai cabaran untuk esok dan seterusnya....
~~ Smile Olwez~~

HepI Go LucKy!!!!


Tips:: Sentiasa senyum dan ceria untuk tampak muda!!!

Wednesday, September 16, 2009

Hari-hari terakhir RAMADHAN!!

Assalamualaikum semua....
Salam sejahtera....
Salam 1 Malaysia!!!


Masa berlalu dengan begitu pantas.. Sedar tak sedar ramadhan telah menghampiri penghujungnya... Sayunya hati.... Sedih dengan pemergian ramadhan..... Marilah kita sama-sama berdoa agar ramadhan ini membawa keberkatan kepada kita... Moga amalan yang kita lakukan di terima Allah swt... Moga taubat kita jua di terima oleh Allah swt.... Amin....


Tinggal beberapa hari sahaja ramadhan akan melabuhkan tirainya.... Dan tirai syawal menanti saat untuk dibuka... Semoga kita berjumpa lagi dengan ramdhan yang akan datang nanti...


Selamat tinggal RAMADHAN!!! :(

Selamat menyambut HARI RAYA AIDIL FITRI!!!

Wednesday, September 9, 2009

Kerenah oh Kerenah...

Assalamualaikum semua!!!!

Hari ni 090909....
Ada orang mungkin menganggap ini adalah tarikh keramat.... tapi bagi saya ia hanya sekadar tarikh... Rasa-rasanye ade tak orang bernikah pada tarikh nih?? tarikh nih memang cantik tapi sayangnya jatuh pada hari rabu, pertengahan minggu... dan paling sweet bila tarikh nih jatuh pada 19 Ramadhan 1430H... Tentunya payah untuk orang mendirikan masjid pada tarikh nih... tapi....mungkin ia bertuah kepada baby yang lahir pada tarikh nih... pape pun nice date but untuk saya its a horibble day....

Nape saya cakap horibble??
sebab saya baru saya bergaduh dengan kekasih hati saya.... itu lah yang terjadi apabila masalah kecil di perbesarkan dan apabila hanya sebelah pihak yang bertungkus lumus tapi sebelah pihak lagi wat 'dono' jek....
Owkey.. itu cerita sebentar tadi... Nih plak cerita pagi tadi... saya sungguh memang sungguh sangat-sangat lar bila saya tidak dapat berbincang mengenai Projek Sarjana Muda @ PSM saya dengan penyelia saya..... rasa macam banyak sangat kerja yang akan menanti nanti... tapi walau macam mana pun hidup perlu diteruskan..... bersemangat!!!!!

owkey!!! itu cerita pagi tadi... ni plak cerita tengahari tadi... saya telah membawa laptop kesayangan saya berjumpa dengan pakarnya... kesihatan laptop saya begitu teruk sejak beberapa malam lepas sehingga saya membuat appointment dengan doktor pakar untuk memulihkannya kembali.... saya risau jika laptop kesayangan saya disyaki H1N1... heh!!! Apa yang kamu merepek nih AQma?!? saya hampir menangis apabila laptop saya menjalani pembedahan di hadapan saya selama lebih kurang 1 jam... abis semua bahagian di 'bedah'.... tapi akhirnya saya gembira kerana laptop saya sudah mampu tersenyum riang sekarang.... THANKS TO DESMOND... U R SUCH A GOOD DOCTOR TO MY LAPTOP!!!!

owkey!! itu cerita tengahari tadi... ni plak cerita petang tadi... kawan seperjuangan saya telah datang ke bilik untuk sama-sama berjuang menyiapkan kerja yang tertangguh.... Seperti Lab FOTOGRAMMETRI dan Lab D.I.P... Fuh... pada mulanya segala berjalan dengan lancar... tetapi tanpa di duga {tak tau apa yang silap nyer tang nih} kami stuck di satu tempat yang memang kami tidak duga... APALAH SILAP KAMI?? Kerja kami tertangguh... jika part ini kami tidak boleh teruskan apatah lagi untuk meneruskan part-part seterusnya.... KAMI BLURR~~..... Akhirnya tanpa berfikir lagi kami terus menyerah dan berusaha untuk bertanya kepada yang pakar... Moga-moga ada yang pakar bisa membantu kami....



p/s:: mood saya kurang baik.. tapi maseh boleh di kawal lagi... i need some1(dalam tangisan)...

Tuesday, September 8, 2009

Pending information...

Arrrghhhhh......
Saya bengang hari ini......
Sungguh bengang kepada kejadian yang berlaku pada saya hari ini....
tapi.....
saya sebenarnya REDHA & PASRAH dengan apa yang berlaku....
Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya...
yA!!!!
saya perlu kuat...
saya perlu bersemangat...
teruskan menikmati kehidupan dunia...
saya perlu teruskan PSM saya...
tiada siapa bisa melemahkan kekuatan saya....
TERUSKAN AQMA!!!!

Friday, September 4, 2009

Milo Ais Campuran Lipas....

Assalamualaikum semua bloggers.......
Selamat menunaikan ibadah puasa.....

Cerita nih boleh terkeluar dari fikiran saya selepas saya membaca blog kawan saya... Terima kasih di ucapkan kepada **Nard yang memberi saya idea yang mencurah-curah untuk menulis mengenai cerita fear factor saya pulak...

Begini ceritanya.....
Once upon a time, in a shining morning with a shining car, shining teeth, shining close.... Aiyo... Berapa banyak shining daa.... Abah dan ibu saya memang suka brekfast di luar apabila hujung minggu, jadi masa tu kebetulan saya berada di rumah.. Eh bukan masa tuh memang zaman sekolah ker? Ahakz... Saya telah keterlupaan... Kalo cerita Nard terjadi di kawasan Parit Jawa... Begitu juga dengan saya.... Jangan-jangan kedai yang sama tak Nard?? Tak pe Nard, nanti kita PM k.... Saya semasa zaman sekolah, bukan zaman sekolah jek tapi sehingga sekarang saya adalah hantu MILO AIS.... Walaupun brekfast tapi saya tetap order MILO AIS... Ibu saya cukup marah bila brekfast dengan minumam berais... Tapi saya cakap kat dia, "nanti order minuman panas tak abes minum"... Ibu saya cuma tersenyum... Agak-agaknya inilah akibatnya tidak mendengar kata ibu dan abah... Daulat saya nampaknya...
Di pendekkan cerita, ~~tak kan saya nak pendekkan nafas pulak... MILO AIS saya pun sampai... Makanan brekfast saya masa itu kalo tak silap saya, samada nasi lemak atau roti canai... Saya keterlupaan buat kali kedua... Saya dengan begitu berselera menjamu selera dan menyedut MILO AIS itu... Apabila saya sudah menghabiskan makanan saya kini tibalah masanya untuk saya menghabiskan MILO AIS kegemaran saya....
Saya sedut sehingga abis dan akhirnya..............timbullah satu sesungut yang nampak tak nampak jek... Tapi saya tak peduli, saya sedut tanpa melihatnya dan akhirnya untuk terakhir kalinya.......................LIPAS KUDUNG!!!!! Time itu tekak saya terasa kembang..... Nak termuntah.... Saya terus bagi cawan pada ibu saya..... Saya tidak kisah jika saya baru seteguk dua menyedut ait itu tetapi saya telah menghabiskan secawan MILO AIS itu...... Hampir menitis air mata saya... Berapa kali juga saya menelan air liur saya, bukan kerana terliur melihat makanan tapi menahan daripada muntah di khalayak ramai...... LIPAS yang ditemui bukan lah anak lipas, tapi DATUK LIPAS.... Punya lah besar... Takkan lah pembuat air tak perasan langsung... Ibu memanggil TAUKEH kedai tersebut...... TAUKEH kedai lantas membawa cawan ke dapur lalu memarahi pembuat air... YA, dia yang bersalah.... Hukum dia makan LIPAS itu... Kejam nya saya?? Eh, time tuh saya tak terfikir pun perkara tuh......
Harga MILO AIS itu dikecualikan dari pembayaran brekfast hari itu.... Ibu seraya berpesan kepada TAUKEH kedai itu jika apa-apa terjadi pada saya, samada sakit perut atau muntah-muntah, Ibu mahu di bayar ganti rugi..... TAUKEH itu menyetujuinya dengan muka pucat lesi di toreh tak berdarah... Tu lah sape suruh hired pekerja tak bertauliah, pekerja buta....
Selepas kejadian itu, Ibu dan abah tidak membawa saya makan di situ lagi.... Pernah sekali jika saya tidak silap saya pergi ke kedai itu tapi saya tidak minum atau makan...


Moral of the story:: If bercita-cita nak buka kedai makan utamakan kebersihan dahulu!!!

Wednesday, September 2, 2009

Apabila Manusia Hilang Rasa Malu...

Assalamualaikum semua blogger>>>>>>
Selamat meneruskan ibadah puasa.....
Selamat bershopping untuk raya (shopping biar berpada-pada ok??)....
Selamat lah untuk semua yang anda lakukan di luar sana....

Apa yang ingin saya perkatakan di sini??
Ya, apabila manusia dekad ini hilang rasa malu??
Rasa malu kenapa??
1)Mereka tidak malu untuk menyatakan yang mereka tidak berpuasa di bulan ramadhan malah begitu megah kerana tidak berpuasa..... Dimanakah letaknya martabat mereka sebagai seorang ISLAM?? Saya cukup marah dengan manusia sebegini.... Adakalanya juga mereka sengaja menunjuk-nunjuk yang mereka tidak berpuasa... SubhanaAllah Maha Suci Mu Ya Allah...

2)Mereka tidak malu berpelukan dan beraksi ringan-ringan di khalayak ramai.... Inilah masalah keruntuhan moral remaja kita pada dekad ini yang tak mampu kita tangani selaku ibu bapa, jiran tetangga, masyarakat, bangsa dan juga negara.... Bagaimana agaknya bangsa kita yang akan datang jika generasi remaja kita pada zaman ini mengalami keruntuhan akhlak yang teruk?? Fikir-fikirkanlah...

3)Mereka tidak malu mendedahkan aurat mereka.... Seluruh tubuh badan kita adalah pinjaman dari Allah untuk sementara... Semestinya barang yang kita pinjam perlu kita jaga dengan elok... Seperti mana di beri pinjam seperti itulah kita pulangkan semula.....

4)Mereka tidak malu meneguk air syaitan sedangkan mereka tahu air itu diharamkan..... Masya Allah... Apabila Allah swt mengharamkan sesuatu itu adalah bersebab... Jika haram maka hingga kiamat ia akan kekal haram... Yang haram inilah akan memudaratkan kita....

Ini lah untuk renungan bersama.... Fikir ke hadapan untuk bangsa akan datang... Bukan memikirkan diri sendiri sahaja... Beringatlah sebelum terlewat... Sesungguhnya Allah swt Maha Pengampun dan Maha Pengasih.....
Amin....

Tuesday, September 1, 2009

Apabila TUHAN menurunkan ujian NYA...

Ya ALLAH....
Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui atas apa yang Engkau turunkan kepada seseorang umat itu...
Ujian yang ALLAH turunkan buat hamba MU ini, telah sedikit sebanyak membuat kan saya terfikir betapa saya bertuah keran masih di uji oleh ALLAH....
Betapa ALLAH menginginkan saya berada di jalan yang benar, sentiasa bersyukur di atas segala nikmat NYA, sentiasa mengingati NYA dan tidak lupa juga sentiasa mengingati KEMATIAN....
Ketika saya menulis blog ini, jari hantu saya tidak kering dari titisan darah atas ujian darah yang saya lakukan di Pusat Kesihatan Universiti UTM...
Bukan di jari hantu sahaja, malah di pelipat siku yang tempat biasa suntikan di suntik....
Sesungguh nya saya tidak gentar menghadapi jarum suntikan itu.....
Saya sudah terlalu biasa...
Sepatutnya kita perlu gentar menghadapi kematian!!!
Ya, itu pasti....
Jari saya sudah tidak larat untuk menuli perenggan seterusnya...
Terasa mula kebas....
Terasa sengal-sengal....
Sekian dari saya....
.........
.......
....
...
..
.

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign