Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Friday, January 29, 2010

Rasa bersalah....

Assalamualaikum.....

Rasa bersalah dalam diri mula terbit...
Bila terkenangkan masa dulu-dulu...
Saya tak patut ada rasa itu lagi orang insan itu....
Ya Allah...
Kau hapuskan rasa yang menyakitkan lagi memeritkan jiwa raga ku ini...
Saya mohon maaf kerana dari dulu lagi saya patut buang perasaan ini jauh-jauh...
Saya takut nanti jika saya dah berkahwin terbit perasaan ini kembali...
Betapa berdosa nya saya pada suami nanti...
Tenang kan hati dan fikiran saya....
sekian...


p/s::sebak untuk saya teruskan penulisan saya...

Wednesday, January 27, 2010

Life~~

Assalamualaikum semua......

Kali nih nak cerita pasal life la pulak... atau dalam bahasa malaysia nya KEHIDUPAN.... Setiap manusia yang lahir dalam dunia nih ada kehidupan yang tersendiri... Ada yang semulajadi di lahirkan untuk hidup mewah... Ada pulak yang dilahir di dalam serba kekurangan.... Apa-apa pun kehidupan kita sejak azali itulah yang telah tersirat.... Namun, jangan mudah mengalah kerana kita diberi hidup untuk memperbaiki kehidupan kita... JANGAN CEPAT MENYERAH, WALAUPUN HIDUP CUMA SEKEJAP...

Kalau kita di lahirkan serba kekurangan mesti asyik mengidamkan hidup orang yang serba serbi ada semuanya... TAPI.... adakah orang yang dilahirkan serba serbi ada akan memikirkan orang yang di lahirkan serba kekurangan?? Seringkali juga saya terfikir akan hal ini... Namun sehingga kini tiada jawapannya...

Saya disini ingin melahirkan rasa bersyukur yang teramat sangat kerana dilahirkan di dalam sebuah keluarga yang harmoni.... Sesungguhnya tiada galang gantinya bagi saya.... Saya dilahirkan sebagai anak bongsu di dalam keluarga... Tak tahulah saya nih sebagai penyeri atau apa sahaja yang perlu dinobatkan... Yang pasti saya dilahirkan selepas dua kelahiran sebelum saya GAGAL.... Kegagalan yang tak di jangka... Sepatutnya tika dan saat ini saya mempunyai 2 orang kakak di atas saya... namun atas kehendak takdir, kakak-kakak saya itu telah menemui Yang Maha Esa sebelum sempat menjengah dunia... Al-Fatihah untuk mereka.... Sebagai anak bongsu, saya merasakan hidup saya di ulit kemanjaan.... Apa sahaja yang saya pinta tak pernah saya gagal untuk mendapatkannya baik dari kedua orang tua saya atau dari kakak dan abang saya ... Alhamdulillah.... bak kata kakak2 dan abang2 saya, saya tak pernah rasa susah..... Namun saya selalu bersyukur kerana kurniaanNYA.....

Oleh itu saya berusaha untuk menjadi yang terbaik di mata mereka semua....... Saya berusaha untuk membanggakan mereka dengan pencapaian saya ini.... Walaupun saya tak berjaya mencapai bintang cukuplah sedar saya berjaya mencapai langit dan awan....

Harapan saya agar saya dapat memberikan mereka semua yang menggembirakan hidup saya segulung Ijazah Sarjana Muda (Sains) Remote Sensing dengan Kepujian.. Melihat mereka menangis kegembiraan adalah matlamat saya sekarang... Oleh itu bekerja bersungguh-sunguh dalam menyiapkan projek tahun akhir saya adalah yang terbaik harus saya lakukan... Doa dari kalian akan saya makbul kan... Insya Allah... Amin....



p/s:: saya nak semuanya datang di masa hari pengijazahan saya... harapan besar tuh!!! amin......

Sunday, January 24, 2010

P ::dot:: S ::dot:: M

Assalamualaikum semua......

P dot S dot M atau nama panjangnya Pikir Sampai Mati atau Perasaan Sehingga Mati atau Perkahwinan Siang Malam atau Pihak Sindir Menyindir atau Pandai Sampai Mengong atau Perasan Siap Mungkin atau apa sahaja yang seangkatan dengannya.... Dengan makna yang sebenar PSM adalah merujuk kepada Projek Sarjana Muda... Ia adalah latihan untuk orang-orang muda seperti saya membuat sesuatu research sehingga kehilangan semua rambut di kepala.... Atau dalam konteks lainnya berhempap pulas sehingga mata berair, otak jem, tangan kaku dan kaki sengal-sengal..... Antara tabiat yang boleh dilihat atau di timbang tara semasa seseorang itu sedang melaksanakan PSM ialah;;

1. bercakap merepek merapu sambil makan kerepek

2. berfikir di luar batasan manusia normal

3. mula menerbitkan kata-kata yang tak sepatutnya terbit

4. waktu tidur telah lari dari jadual sebenar

5. mahu terasa menghantuk kan kepala ke tempat yang tak sepatutnya

6. mula merasa diri bangang sebab tak semua dapat diselesaikan dengan mudah

7. seperti mahu menukar tarikh dan waktu supaya semua itu berlaku dengan pantas dan tangkas.....

8. ...............................

(pandai-pandai andalah nak isi sendiri yek......) Bak kata Nabil, Lu Fikir La sendiri.. Assalamualaikum...

Eh tak habis lagi tau... 

Itulah dia penangan PSM... Rasanya orang bercinta pun tak parah 'no' macam nih... Nih memang dah tahap dewa dewi parah bebeno nih.... Tapi berharap lah yang encik/cik/puan/tuan/datuk/dato'/datin @ seangkatannya PSM  ini akan berjalan diselesaikan oleh kita semua... Walau berat mata memandang, berat lagi otak yang memikirkannya... Moga pengorbanan kita buat PSM ini akan beroleh hasil yang lumayan... Mana tahu boleh buat duit 1 hari nanti.... Keh3.... 

pesanan penaja:: Seberat mana ujian itu pasti satu hari nanti kita akan beroleh keuntungan.... amin....

Wednesday, January 20, 2010

teringat....

Assalamualaikum.....

Tiba-tiba saya teringat zaman PLKN saya....
Lagu ini dinyanyikan setiap pagi...
Dahulu di hafal...
Sekarang kene tengok skrip baru leh nyanyi....
Mari nyanyi...

Lagu Rasmi PLKN (Wira Wirawati)

Wira Wirawati Harapan Bangsa
Tiba Masa Kita Berjasa
Kita Sahut Cabaran Begerak Seiringan
Demi Mencapai Wawasan

Kenali Rakan Pelbagai Budaya
Selami Warisan Kita yang Kaya
Bersama Bergandingan Tiada Perbezaan
Kita Warga Malaysia

Berkhidmat Untuk Negara
Berbakti Penuh Setia
Satu Hasrat Satu Semangat
Satu Tekad Bersama

Kami Wira Wirawati Negara
Kini Masa Kami Berjaya
Kami Sahut Cabaran Bergerak Seiringan
Kami Pasti Mencapai Wawasan
Kita Sahut Cabaran

Bersama Berganding
Berkhidmat Untuk Negara..MALAYSIA!

p/s:: pas abes belajar nih nak try apply jadik jurulatih khidmat negara..

cerita di hospital...

Assalamualaikum bloggers semua...

Apa khabar? Sehat ke tak?? Harap-harap sehat lah ye....
Hari ni saya nk bercerita situasi saya keitika di hospital... Pagi tadi saya ke hospital kerana mempunyai temujanji dengan doktor pakar.. Biasalah orang sakit macam saya ni yang kena mengadap muka doktor bila tiba masanya... Saya cukup tak suka... Tapi apa boleh buat... Dua hari sebelum pergi appointment, Ibu saya telah menghantar mesej untuk mengingatkan saya... Kalau ikutkan hati malas bebeno saya nak pergi... Bunyi mesej Ibu "Jgn lupa pergi sepital".....
If saya tak pergi, sure saya akan mendengar ceramah free dari Ibu..... kebetulan pula hari yang saya perlu ke hospital, saya ada presentation hidrologi..... Nak dengar kata Ibu or nak pergi presentation hidrologi... Saya khabarkan pada pensyarah saya... DR AB LATIF... Dia kata it's ok... U can go... ok.. tapi tak tertanya pula saya adakah markah saya akan dideduct.. keluness..... Yang pasti saya nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga buat dua teman saya yang berada di dalam group saya... CASZ & KAK ANIS... Thanks sebab sanggup baca slide saya... TQVM.. Lain kali kalau kalian ada masalah akan saya bantu kalian.....

Okey3.. Sudah bersedia mendengar cerita dari hospital saya?? Biasalah kan kalo saya pergi hospital saya mesti jadik orang yang paling muda datang check-up... Saya dah lali dengan mata-mata yang memandang... Mesti dalam buah fikiran mereka berfikir cam nih "Budak nih muda-muda lagi dah sakit... kesian.." haish.. Ye ker dia orang fikir macam tuh?? Mungkin....

Bila dekat hospital biasalah kan nurse akan panggil nama pesakit untuk masuk ke bilik check-up... Nurse dengan bangga memanggil "Selasa....." Tiba-tiba saya terfikir, hari ni kan hari rabu.. bukan hari selasa.. Owh.. Saya silap... Nama pesakit itu Selasa... Ya Selasa... Saya ulang... "SELASA"... Okey.... Beberapa minit kemudian.... "Jumaat.... Jumaat...." Saya hampir nak tergelak... Ops.. tapi saya tak lah tergelak kat situ... Kurang ajar namanya tuh... Dalam satu hari saya dengar dua hari... haish... Nasib baik tak cukup set untuk satu minggu... Mau nyer saya tersembur gelak time tuh.... Tiba-tiba saya teringat nama bakal bapak mertua saya... Ithnin... Ya saya dah ada 3 hari...hehehe... Apa-apa aja saya nih.... Balik tuh akibat excited sangat mendengar nama-nama tersebut saya terus menelefon Ibu mencerita kan apa yang saya dengar tadi... Ibu pun turut tergelak....

Owh... Maafkan saya teman lelaki saya... Saya tak berniat nak mengaibkan nama bapa kamu...


p/s:: Nasib baik bukan nama teman lelaki saya begitu... Jika tidak saya akan set hari dating pada hari tuh saja... HAHAHA.. Ops sori again..

Wednesday, January 13, 2010

Cerita Ibu...

Assalamualaikum.....
Tiba-tiba saya teringat cerita Ibu kepada saya sewaktu saya balik ke rumah baru-baru ini.... Cerita lawak campur seram.... Tetapi ketika ibu menceritakan tiada unsur-unsur seram... Saya jek yang mengklasifikasikan nya sebagai seram... Cerita nya begini.... Di suatu malam di bilik Ibu dan Abah... Kat bilik Ibu dan Abah nih ada sebuah televisyen... Biasalah kan orang mahu kan privacy... Tapi saya tak rasa privacy... hihihi... Sebab kalau abang saya tukar channel Bola sepak di ruang tV saat itu lah saya menyebuk menyelit di antara Ibu dan Abah untuk tengok tV di bilik mereka.... Ok... Berbalik kepada cerita... Ibu kata kejadian berlaku lebih kurang dekat pukul 1 pagi.. Masa tuh Ibu dan Abah dah lena dah... Tiba-tiba.....jeng3...muzik seram sket... Televisyen terbuka dengan sendiri... Ibu tahu Abah suka tonton televisyen di waktu malam... Bila Ibu pusingkan badan ke arah Abah... Abah tengah syok tidur rupanya... Remote Control tV itu telah lama rosak dan tidak pernah berganti... Yang pasti saat itu Ibu tak terfikir tahap keseraman situasi... Ibu tangkas bangun untuk meng'off' tV itu... Tapi..... Belum sempat Ibu meng'off' tV itu, dengan sendiri tV itu ter'off'.... Sekali lagi Ibu tidak memikirkan perkara seram-seram.... Kalau saya berada di tempat Ibu pasti saya sudah mengigil ketakutan.... Tapi Ibu tidak... Malah Ibu sempat berkata..."Tak payah penat-penat bangun dah ada orang tutup kan.." Ibu tidur kembali... Ibu terfikir saat itu yang televisyen itu mudah sudah uzur... Langsung Ibu tidak memikirkan perkara yang seram-seram... Salute kepada Ibu saya... Yang lebih seram bila saya fikir kan..... Bilik Ibu dan Abah berada berhampiran kawasan perkuburan... Seram pulak... Tapi yang pasti, bilik saya bukan bersebelahan kawasan perkuburan itu... huh... Seriously time Ibu ceritakan pada saya, saya tiada rasa takut... Sebab Ibu ceritakan dengan nada lawak... yang pasti bukan nada seram....
Saya suka Ibu bercerita... Salute dengan mindset Ibu...

Tuesday, January 12, 2010

Hukum meletakkan gambar lelaki bukan mahram di bilik??

Assalamualaikum semua.....

Saya tidak tahu mengapa blog saya menjadi kurang betul..... Tiada masa untuk saya memperbetulkannya.... maybe blog nih ikut macam tuan dia kot... haish..

Saya sendiri tidak tahu apakah jawapan kepada persoalan saya di atas.... Tapi yang pasti bilik saya bebas dari sebarang gambar... Hanya gambar saya yang comel lagi kiut sahaja berada di meja tulis itu.... Kalau mungkin pun ia berada di wallpaper laptop saya ini... Tapi tak lah besar mana... Muak saya kalau tengok gambar dia besar-besar... Mau termuntah saya... huish.... Gurau saja....

Apa-apa pun di harap ada bloggers yang boleh menjawap persoalan saya ini.... saya curiga sedikit... Tolong, bantu lah saya... terima kasih...

Monday, January 4, 2010

Muhasabah 2009....(part1)

Assalamualaikum.....
Ini adalah post pertama saya setelah 5 hari tahun baru berlalu...... Tahun baru?? Ada cerita sedih dan cerita gembira pada tahun baru ini... Bagi saya tahun baru adalah seperti tahun-tahun biasa... Tiada yang luar biasanya... Tapi perasaan lain terbit dari jiwa apabila tahun 2009 melabuhkan tirai dan tahun 2010 menggantikannya... Sunyi seketika... bermuhasah diri dengan apa yang telah di lakukan pada tahun 2009.... Memang banyak benda yang tak tercapai sepanjang 2009.... Kesihatan pada tahun 2009 pula tak begitu mengizinkan... Mungkin itu telah tertulis di suratan takdir... Redha dan pasrah hanya pada Mu.... Tahun 2009 pada awalnya menjanjikan seribu kebahagiaan... Seperti menyuluh di terowong gelap dan akhirnya bertemu dengan sinaran cahaya itu... Alhamdulillah.... Kedua-dua belah pihak family sudah mula menerima kehadiran saya dan Nazri.... Seperti orang mengantuk di sorong kan bantal... Saya dan Nazri mendapat keredhaan kedua belah pihak untuk meneruskan ikatan dan tidak ada yang akan menghalang jika satu hari nanti kami akan bersatu.... Insya ALLAH.... Itu hanyalah cerita permulaan tahun yang begitu bahagia... Namun, semua itu kuasa ALLAH... saya tak bisa merubahnya...... Pada fasa kedua tahun 2009, saya di duga... Bukan pada hubungan kami tapi hanya pada saya... Kesihatan saya tergugat setelah selama 2bulan 2 minggu saya berpraktikal di UPM, Serdang... Sehari selepas saya mengakhiri Latihan Industri saya, saya di serang... Pada mulanya saya hanya menganggap demam biasa... Mungkin terlalu selama 2 bulan lepas menghabiskan sisa-sisa Latihan Industri tersebut... Demam saya kebah seketika.. Namun sehari selepas itu demam kembali mula menyerang..... Saya kuatkan semangat... Saya ajak teman lelaki saya menemani saya untuk mengambil kereta di Johor kerana dalam tempoh saya menjalani Latihan Industri kereta saya abang saya gunakan.... Masa itu kesihatan saya 50-50.... Sepatutnya semester baru bermula pada hari yang sama saya ambil kereta di Johor namun saya melewatkan sedikit kerana harus mengemas barang dan bersedia untuk berpindah ke Kolej baru.... Sampai semula di Muar, saya demam semula... Malah makin menjadi-jadi.... Tapi atas kekuatan semangat saya, saya tempuhi jua... 2 hari selepas saya mengambil kereta di Johor saya mengambil keputusan untuk kembali ke Johor... Perjalanan saya di temani oleh 2 orang yang saya sangat sayangi... Ibu dan Abah... Sesampai di Johor, saya terus tidak boleh bangun... Tetapi saya sangat bersyukur kerana sampai jugak di Johor... Tidak sampai hati pula mahu menyuruh Abah drive.... Di Johor, saya memang berada di tahap kritikal tetapi sempat juga saya mengikut kakak saya ke Jusco Card Promotion untuk membeli barang keperluan saya.. Orang kata selagi saya boleh bangun saya gagahi jua... selepas itu saya terus tidak boleh membangunkan diri.... Baring sahaja yang mampu... Ibu sudah begitu risau melihati keadaan saya lantas menyuruh kakak saya membawa saya ke Pusat Kesihatan Mahasiswa UTM.... Saya turuti dengan keadaan yang cukup lemah.... Suhu saya sangat tinggi.... 41degree celcius... Saya sendiri terkejut... Malang nya doktor di sana tidak boleh berbuat apa-apa.... Saya di hantar ke Hospital Sultanah Aminah menggunakan AMBULAN JLB....itu... Saya tidak ingat nombornya.... Pada malam itu juga saya di tahan di wad.... Sedih... Sebab?? Dah lama tak masuk wad dan tak di tinggalkan di wad... hihihi... Akhirnya berjaya juga memboloskan diri ke dalam wad itu... sungguh sakit jarum-jarum yang menusuk ke kulit saya... Saya mengalami DENGUE.... setiap 2 jam darah saya akan di ambil.... VAMPIRES betul lah doktor-doktor dan nurse-nurse itu semua... PULANG KAN DARAH SAYA!!!!! Saya juga disyaki dijangkiti H1N1... Haish... Mintak di jauhkan.. Alhamdulillah, keputusannya negatif... eh bukan positif ker??? adui... NEGATIVE yer... Harap maklum....Selepas 5 hari menderma darah dan menerima berbelas-belas, eh kemungkinan berpuluh botol air, saya di benarkan keluar...... Hooooooreeeey.... Sukanya tidak terkata.... Namun, itu memulihkan kesihatan itu seperti sediakala memakan masa selama berbulan-bulan... Sedihnya kerana saya kecewa dengan prestasi saya pada semester tersebut... Namun saya akur di sebalik kejadian pasti ada HIKMAHNYA.... Saya bersyukur kerana TUHAN masih mahu menguji saya lagi..... Alhamdulillah....
Itulah dia pahit manis yang saya harungi sepanjang tahun 2009... kemungkinan ada satu kemanisan yang saya takkan lupakan di tahun 2009.... Akan saya ceritakan di part 2 muhasabah diri.....
Tribute to: Siti Rodhiyah, Azi Elliana, Noorharianti, Norin Nazira dan Khairiyah kerana sudi melawat saya di HSA.... Maaflah kalau saya tidak menyebut nama anda kerana keterlupaan....

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign