Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Wednesday, October 27, 2010

Spam oh spam, kamu memang span betul lah.

Assalamualaikum wbt.



Saya tak suka atau dengan kata kerasnya "BENCI" dengan orang yang suka letak spam kat chatbox.


Kalau nak suruh klik, letakkan link. Itu lagi saya prefer. Sejak akhir-akhir nih banyak gila penSPAM yang duk tenyeh kat chatbox. Hilang sudah mood blogwalking saya. Tulah siapa suruh letak spam. Adeh. Saya kini lebih berhati-hati dalam mengklik link-link tersebut. Niat saya baik, saya nak blogwalking balik ke blog korang. BLOG okey! Bukan URL jana duit ke apa ke jadahnya tuh.


Erk. Kan saya dah marah. Dah ler minggu nih saya tak bermood. Adeh. Okeylah chau!



GigaBite :: Doakan keajaiban akan terjadi untuk saya. Amin.


Monday, October 25, 2010

Bila manusia pentingkan diri!

Assalamualaikum wbt.



Ya! Bila manusia pentingkan diri. Cam ner tuh nak habaq mai. Memang ada kan manusia macam nih kat dalam dunia nih. Dia penting kan diri dia jek. Dah setel pasal diri dia, orang lain dia dah tak kesah. Malah boleh kondem-kondem tambah buruk-burukkan orang tuh lagi.


Memang tengah tak puas hati. Lantak lah sape nak terasa. Siapa makan cili dia yang terasa pedas. Hari nih mood ZERO. Tak wat kerja pape pun sejak masuk ofis pagi tadi. Duk ngular kat blog. Pastuh nasib baik tak kantoi bila bos besar masuk ofis. huhuhu. Bos kecik cuti pulak hari nih. Lagilah saya bermaharajalela. wahahahaha.


Apa punya manusia entah. Saya tak faham betullah. Kepentingan diri di jaga. Bila orang lain mintak tolong macam-macam alasan. HAMPAGAS!!!



GigaBite:: Memang tengah tak ada mood dan rasa nak marah-marah jek. Tapi istigfar banyak-banyak. Selawat banyak-banyak. Supaya orang yang tak bersalah tak turut kena marah. Okey.

Friday, October 22, 2010

Saya tomboy......

tapi itu satu ketika dahulu......


Assalamualaikum wbt.

Wah. Hari nih nak reveal satu cerita yang gempak nyer. huhuhu. Terkejut tak tengok tajuk? Memang wat suspen jek kan. Okey-okey. Itu cerita lama. Ala masa muda-muda dulu. Belum setahun jagung pun.

Nak cerita ke tak? Cerita lah yek. Tapi yang censored tuh tak ler saya cerita.


Saya jadik tomboy masa zaman peralihan dari sekolah rendah ke sekolah menengah. Sebab utamanya saya sangat rapat dengan abang yang atas saya nih. Memang ngam lah time tuh. Ke mana jek berdua. Mungkin itu yang saya lasak dan bercita-cita nak jadik macam lelaki. Potong rambut pendek. Pe lelaki buat semua saya nak buat.

Abang saya hang out malam-malam pun saya nak ikut. Nak jadik anak jantan la katakan. HikHik. Masa tuh abang ada basikal Rally (eh, betul ke nih eja. bantai jek lar. >.<). Saya pun nak jugak basikal besar punya.

Satu hari tuh, Ibu suruh pergi kedai. Bab-bab pergi kedai yang paling saya suka. Nanti saya tanya, "Ada duit lebih tak?". Kalau Ibu cakap ada lebih 20sen atau 30sen, sukanya tak terkira. Paling kurang dapat beli twisties atau gula atau jajan-jajan yang murah-murah tuh.

Lepas tuh pergi naik basikal atuk sedara yang besar tuh. Ala yg cam kat bawah nih.



Nampak tuh. Besar tak besar. Dah la masa tuh saya kecil cinonet jek lagi. Tapi tak silap saya palang yang kat tengah tuh dia bawah lagi. Kalau tinggi macam dalam gambar tuh tak tercapai dek akal la. Eh, silap dek kaki. Sebelum pergi Ibu pesan "baik-baik, basikal tuh besar." Okies!


Pergi tanpa halangan. Tapi siapa sangka sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. huhuhu.

Pulang dengan senyuman sebab dapat jajan. So, bila nak makan jajan kelajuan basikal ditambah. Entah apa silap, langgar ler sejibik batu. Ntah ler kebesaran batu tuh tak dapat nak di gambarkan. Bukan ler besar sangat macam batu belah batu bertangkup tuh. Adalah segenggam.

Tapi bila tayar basikal yang kecik tu langgar batu segenggam tuh bayangkan lah melayang dia tahap macam mana. Macam UFO da. Dengan tahap kecomelan paling tinggi terus terjatuh. Erk. Jatuh cam ner tuh tak yah la describe. Buat malu diri sendiri jek.

Balik tuh tahan sakit. Tak nangis. Konon kuat lar kan. Tapi bila tengok tempat accident tuh berdarah terus bagitahu Ibu. Ibu cakap, tulah ganas sangat. Bila dah berdarah lemah ler satu badan. Aiks, kata nak jadik tomboy??? Erk...


Cerita tomboy bab baru lak.

Nih masa form 1 and form 2 tuh macam tuh la. Korang tahu kan kerusi sekolah macam mana. Jap saya google bagi korang jelas sikit. Ha, macam kat bawah nih.



Kerusi nih apa barang duduk hadap ke depan. Pe lagi duduk terbalik lar. Faham tak. Kira bukan macam duduk biasa lar. Walaupun kat sekolah pakai kain. Still nak duduk macam tuh. Hilang keperempuanannya. huhhu.

Masa nih baru nak usha-usha dengan pengulam jantung. Lantak lah masa nih dia nak cakap tomboy or pape pun. Ada saya kisah?? Tapi seyesly dia memang tak kisah. Nampak jek ganas kot tapi dalam hati bertaman berbunga-bunga. huhuhu..


Jalan pun macam lelaki gak. Ganasnya tak terkira. Kalau panggil orang tuh. Hoi, hoi aje. Tapi depan pengulam jantung pandai pulak cover. Ada sekali pernah terkantoi. Sebab dia masa tuh ketua pengawas. So, tugas dia meronda-ronda tengok anak buah jaga area. Tapi saya pelik suka sangat lepak dekat tempat saya jaga. Pergh. Rimas time nih. Sebab ketua pengawas sedang memerhatikan. So, nak wat jahat sikit tak leh la. Naya kalau dia bagitahu cikgu disiplin. huhuhu.



Tapi lepas ikat ikatan dengan pengulam jantung. Mulalah cover sikit. Sebab dia selalu nasihat tak manis perempuan garang-garang dan lagak macam lelaki. Alamak, mula-mula rimas gak. Lepas tuh entah macam mana keperempuanan tuh hadir sedikit demi sedikit. huhuhu.


Kalau dulu keluar nak pakai cap jek. Sampai suh Ibu belikan cap. Masa nih saya tak tegar pakai tudung lagi. Kalau keluar pun lagak macam lelaki walaupun time tuh rambut tak ler pendek mana.



Tapi semua yang saya tulis kat atas nih itu dulu. Waktu saya tak kenal lagi dengan kehidupan sangat.


Sekarang?? Tengok lah gamabr-gambar sekarang saya. huhuhu.


GigaBite:: So, anda boleh komen sekarang! keh-keh-keh.

Wednesday, October 13, 2010

contest "MOMENT TO REMEMBER" by Safiyyah Osman~~

Assalamualaikum wbt.

Tetiba rasa nak join kontes nih. Sebab rasa macam ada gambar terbaru yang sesuai gila dengan tajuk kontes nih. Leh ek Fiya? (macam pggl ex-rumate kat UTM dulu lak. huhuhu.)



Jom kita tilik apa yang perlu kita buat.

syarat syarat penyertaan ::

1.macam biasa mestilah jadi follower blog safiyyah osman a.k.a kesayuan seorang gadis.
~Dah memang jadik follower sejak terjatuh cinta dekat tulisan Fiya. (erk, bukan bodek ek!) :P

2.mesti sertakan gambar anda bersama family @ kekasih@ kawan kawan@ dengan sesapa sahaja yang memang anda xboleh lupa moment moment time snap gambar tue..gambar boleh di edit.satu gambar sahaja.
~okeh. Ini gambar dia.








3.ceritakan tentang gambar tersebut.."moment to remember " sebab............................xpayah panjang panjang pun xapa..
~moment to remember sebabnya cik abang pengulam jantung saya nih, sejak kenal dia 10 tahun lepas dan sejak bercinta dengan dia 9 tahun lepas. tak pernah langsung walau sekuntum, sekelopak, malah daun bunga pun dia tak pernah bagi kat saya. Bila saya mintak, dia akan cakap "Nak buat apa dengan bunga segar tuh? Beli pastuh 3 4 hari dah layu. Bie tak mau cinta kita macam bunga tuh. Faham.". Nasib baik saya konvo, kalau saya tak konvo tak merasa saya dapat bunga segar dari pengulam jantung. Bunga ros merah 6 kuntum dengan teddy bear pegang love. Sangat kiut. So, I will remeber the date. 27 September 2010.

Erti 6 kuntum ros merah --->> I WANT TO BE YOURS!!!




4. tag kepada budak blog lain juga...3orang paling sikit..paling banyak pun xapa..
ehem-ehem


5.tolong beritahu 3benda yang anda idam idamkan...dan kalau boleh nak dapatkan benda tue..1benda yang paling cikai(murah),1 benda yang sederhana cikai(sederhana murah) dan 1hadiah paling gempak...
Murah ~ sehelai t-shirt yg tulis I LOVE YOU, ZRIMA.
Sederhana ~ iPhone @ Blackberry @ nokia c6
Gempak ~ Honda Stream sebijik.


6. letakkan backlink ke contest "moment to remember" dan letakkan sekali link blog safiyyah osman a.k.a kesayuan seorang gadis..


7. letakkan banner contest di sidebarr blog anda dan tolong letakkan link anda di ruang komen.


8. tarikh tutup contest 31.10.2010



GigaBite:: Tetiba rasa macam wink-wink. Berbunga-bunga gitu. huhuhu.

Tuesday, October 12, 2010

Saturday, October 9, 2010

Tak jemu ke??

Assalamualaikum wbt.


Kerap kali saya dijamukan soalan ini,

"Kau tak jemu ke bercinta dengan dia?"

"Kau tak pernah bosan ke dengan dia?"

"Tahan pulak ek kau dengan dia."

Jawapan yang kerapkali di tembak semula atas lidah-lidah pedas yang bertanya,

"Aku tak pernah rasa jemu malah setiap hari rasa makin sayang."

"Allah dah kurniakan insan terbaik untuk aku. So, aku syukuri dan hargai."

"Pahit dan manis pasangan kita, kita telan. Kalau nak yang sempurna sampai bila-bila belum tentu dapat."


Actually isnin lepas, 4 Oktober 2010, genap 9 tahun saya dan pengulam jantung menjalin ikatan cinta. Ya, 9 tahun!! Bukan 9 jam. Bukan 9 hari. Bukan 9 minggu. Bukan 9 bulan. Cukup lama. Saya juga tidak menyangkakan yang cinta zaman sekolah kami berkekalan sehingga ke hari ini. Alhamdulillah.


Usia hubungan 9 tahun itulah yang kadang-kala selalu menjadi isu atau buah mulut orang. Sepertimana soalan-soalan yang diajukan di atas. Dulu masa bertubi-tubi soalan macam tuh keluar, berpeluh jugak nak menjawab. Kalah menjawab soalan SPM. Tapi sekarang dah terlalu biasa soalan macam tuh menusuk kat telinga nih. Ada jugak yang seakan tak percaya usia perhubungan kami.

Kami cuma boleh katakan: Doakan hubungan cinta kami kekal ke akhir hayat.

Kenapa perlu sebut 'hubungan cinta'. Kerana tanpa cinta, apalah ertinya hubungan itu. Biarlah hubungan tuh sama dari mula kami kenal sampai akhir hayat kami. Amin.

Dalam setiap hubungan jarang lah nak jumpa tak da gaduh-gaduh nih. Bak kata P. Ramlee, sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri kan?? Kan-kan?? hikhik. So, hubungan yang di jalinkan nih ada manisnya ada jugak pahitnya kadang-kadang. Ia adalah penyeri sesuatu hubungan tau. Kalau tak da gaduh tuh, macam tak ada seri. Tak ada manjanya kat situ. hehehe.

Sekarang nih kami sedang berusaha kearah ikatan yang sah. Insya Allah jika ada rezki dan diizinkan Allah, kami akan bersatu satu hari nanti. Siapa yang rasa nak datang bagi lah alamat. Nanti leh adjust bajet. hehehehe.


GigaBite:: Jom nikah ramai-ramai. Salah satu cara untuk mensifarkan anak luar nikah dan zina. Mudah-mudahan. Amin.

Friday, October 8, 2010

Wayar Putus~~

Assalamualaikum wbt.



Wayar putus~~


&^^%&^&*^$$#$^$%*&&*)*&%$$#$&^$&



Erk. Begini ceritanya. My red baby car yang comel tuh. Eh, pernah tunjuk tak sebelum nih? Ish, malu lah nak tunjuk. hehehe. Kesian dia, MRBC **shortform untuk my red baby car sekarang dalam wad. Okey lah saya mula cerita dari awal. Nanti tak faham pulak kan?


Hari sabtu lepas anto MRBC kat workshop untuk cek mana-mana yang kena ganti or betul. Biasalah pergi workshop mestilah dengan lelaki kan. So, pergi dengan pengulam jantung. Sebab kalau orang pompuan sorang pergi workshop, mahunya mati kena tipu. hukhuk.


Mula-mula nak buat alignment tapi pomen (bukan romen okey!) tuh cakap alignment okey lagi. Cuma balancing jek kena betul. Okey, go ahead pomen. Yelah sebab dah lama tak bawa MRBC gi check-up kan. Abah pun just panaskan enjin jek. Abah dah tak bape alert sangat nak bawa kereta nih. Biasalah orang dah makin berusiakan.


Di sebabkan kedai tuh hanya leh buat benda-benda yang berkaitan dengan tayar jek, so kena move on ke kedai lain untuk betulkan part lain. Then rancang dengan dengan my baby boy, ops, kan dah terkeluar nama dalam fon. Ahakz. Nak pergi betul radio plak. Dah berzaman radio tuh rosak. Kalau dalam jem mahu nye bosan tahap gaban sebab tak de radio. Tapi mula lah keluar radio yang entah dari mana datang siarannya. Hehehe. Ataupun kena pasang radio pakai fon. Owh. Tak sedap bila volume dia limited.


Pergi kedai betul radio. Mak aih. Berderet nye kete yang pending. huhuhu. Pengulam jantung turun tanya apa ntah. Pastuh dia masuk balik cakap "Kita datang balik la nanti. Dia tutup 730 petang. Time nih tengah jem.". Angguk tanda setuju. Lepas tuh bincang-bincang nak betul pe lagi. Tapi sebab tak tahu nak betul kat mana, so pengulam jantung cakap hari selasa atau rabu dia pergi betul sorang. Okey!


Actually kita orang curi masa untuk spend time berdua. hehehe. Yelah hari sabtu tuh jugak ada open house rumah kawan kami. Takkan tak pergi. Dia dah datang rumah, so kena lah balas balik kan. Tuh memang prinsip kami.


Then, start kerja kat JB yang sepatutnya hari isnin di tunda ke hari jumaat kerana kena train budak baru kat ofis. OMG. Kalau nak blah cam tuh tak patut plak. Kang kena saman dekat bos siapa mau bayar?? Padahal tak confirm pun lagi. Tapi bos sibuk-sibuk nak saman saya. Layan kan jek lah. Nasib baik bos syarikat baru nih memahami. Ahakz.


Rabu last keje and train budak baru kat syarikat KL. Then petang rabu tuh jugak balik Muar. Nak wat pe plak duk tunggu lama-lama kat sana kan. Jumaat dah kena kerja kat JB. Setiap saat itu adalah duit. Eh, sejak bila jadik mata duitan nih. Sejak azali lagi. lalalala~~


Khamis dah ada dekat Muar. Hati tak bape sedap nak drive sendiri ke JB. Walaupun ada Ibu and Abah temankan dalam kete. Almaklumlah belum berapa baik dari demam yang kuat. Serius! Demam kali nih memang kuat. Nih pun tak kebah lagi. Adess. Ibu ada gak tanya pengulam jantung ikut ke tak. Mula-mula cakap tak ikut sebab kononnya leh drive sendiri la kan. Cess.


Dalam tak sedap hati tuh call lah pengulam jantung. Cakap yang badan tak bape sehat lagi. Pale nih still ting tong lagi. Fenin-fenin lalat gitu. So, tak sure leh drive untuk jarak dan jangka masa yang panjang. Then pengulam jantung terus willing nak jadik driver. Horeey. Eh, tak de lah jerit cam tuh. Tapi lega lah sikit sebab ada yang membantu.


Dalam perjalanan ke JB, syukur Alhamdulillah tak da apa-apa halangan. Yang best nya, kami tak berhenti pun sebab tak da sebab untuk berhenti. Pengulam jantung cakap dia dah tukar lampu, isi air bateri, cek enjin sikit, and cuci kereta sekali. Memang berkilat lah tayar. Pengulam jantung nak balik malam semalam jugak. Okeylah. Sebab macam tak manis lah kan nak tidur rumah kakak.


Pengulam jantung ngadu, apasal la gear kete sayang nih payah nak masuk walaupun dah tekan clucth abes. Saya balas, eh baru jek ganti minyak clucth ritu. Diam masing-masing.



Sampai dekat rumah akak dekat pukul 630 petang macam tuh. Lewat sebab singgah JUSCO beli barang sikit. Then, pengulam jantung dah lapar tahap gaban. Apa makanan nampak kat JUSCO tadi semua sedap. Belilah jugak kentang dan chicken chop untuk dia. Dia pun alas perut dengan makanan ringan tuh dulu. Lepas magrib macam tuh baru makan berat. Makan nasi.


Dalam pukul 800 malam jugak gerak pergi Sri Putri untuk hantar pengulam jantung balik. Akak dah war-warkan tiket mungkin tak da sebab dah lewat. Owh. Sori. Saya dah lama tak naik bas. So, saya tak tahu tiket last ke Muar pukul berapa. Dalam kereta saya asyik tanya, "Kalau tak da tiket cam ner?". Pengulam jantung diam.


Sampai Sri Putri, pengulam jantung turun dan bergegas tanya ada bas lagi tak. Alkisahnya tiket last ke Muar pukul 800 malam. Adess. Then tu jek lah satu-satunya bas untuk ke Muar yang saya tahu ada kat Sri Putri tuh. Masuk jek kereta dia terus senyap. Sori lah sayang tak tahu. Kalau tahu tadi beli tiket dulu kan. Dia senyap lagi. "Abang nak pergi jumpa kawan anto baju nih." pengulam jantung bersuara. Okey.


On the way ke rumah kawan pengulam jantung, senyap. Senyap lagi. "Bie, cayang mintak maaf. Cayang tak tahu. Jangan la tarik muka." Pengulam jantung senyap lagi. "Duduk diam-diam. Abang tak da mood." pengulam jantung bersuara dengan nada nak kata marah takpun. huhuhu.


Dekat setengah jam jugak pengulam jantung berborak dengan kawan dia. Saya?? Ditinggalkan di dalam kereta. Okey fine. On the way balik semula ke rumah akak, saya batuk tidak berhenti. Pengulam jantung matikan aircond dan suruh bukak tingkap. Dalam hati dah cakap "Sayang jugak dekat saya." hikhikhik.


Setiba dekat trafik light Sri Pulai Perdana, pengulam jantung menjerit. "Sayang! Clucth!" Seraya tuh terus dengar bunyi PAP!! Bunyi benda patah. Kelam kabut. "Bie! Tarikh lampu emergency." Lampu trafik light sudah mula hijau. Kenderaan di hadapan sudah beransur-ansur bergerak. Yang di belakang membunyikan hon. Dalam hati, eh, tak nyala ke lampu emergency tuh? Pelah dorang nih. Pengulam jantung suruh saya handle stereng sementara dia keluar untuk tolak kereta. Mula-mula tak mahu sebab macam bahaya. Orang tengah kejar lampu hijau. Pengulam jantung cakap lagi bahaya kita duk kat tengah-tengah nih. Tak nak jugak. Sebab masih dalam keadaan panik. Lepas tuh terus cakap, "Boleh lah tapi tunggu lampu isyarat merah dulu.". Actually dalam hati terlalu bimbang sangat keadaan pengulam jantung yang akan berada di luar untuk menolak kereta.


Pengulam jantung menolak kereta dan saya mengarahkan kereta ke pinggir jalan. Syukur selamat. Telefon kakak untuk mintak pertolongan. Dekat pukul 1100 malam jugak baru sampai rumah akak sebab tunggu orang tarik kereta ke workshop berdekatan umah kakak. Lega tapi sayu sebab MRBC kena tinggal kat wad. huhuhu.



Balik rumah tuh terus munasabah diri. Ada hikmahnya pengulam jantung tak ada tiket malam semalam. Banyak hikmahnya. Then bersyukur sangat bukan kena dekat highway. Alhamdulillah masih di beri peluang untuk memperbaiki diri. Untuk bertaubat. SYUKUR!!!





**Uish. panjang nyeeeeeeeeeeeeeeeee entri nih. hikhik....







GigaBite:: Entah berapalah pulus melayang kali nih. Adess. Duit ooo duit.

Friday, October 1, 2010

Postpone~~

Assalamualaikum wbt.


Bila BIG DAY kena POSTPONE. Hati pun rasa lega sikit. Betul jugak kan kalau awal mesti kelam kabut gila.

Kalau ikut perancangan nak BIG DAY bulan 12 nih. Tapi sebab banyak sangat planning so ditangguhkan ke tahun hadapan. Ala, bukan lama pun. Pejam celik kejap jek dah nak dekat.


Jom tengok ticker kat bawah nih:



Lama lagi.
4 bulan jek lagi.
4 bulan???
erk, tak lama lah sebenarnya.
Kalau kira dalam saat or jam baru lah leh kata lama.
hehehehe.


Tarikh?
Rahsia.
Belum masa nak reveal lagi.
Takut ada apa-apa perubahan kedua belah pihak.



GigaBite:: Sila bezakan BIG DAY dengan BIGGEST DAY. hukhuk. Harap korang faham. Tak faham tanya. Faham??

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign