Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Friday, October 8, 2010

Wayar Putus~~

Assalamualaikum wbt.



Wayar putus~~


&^^%&^&*^$$#$^$%*&&*)*&%$$#$&^$&



Erk. Begini ceritanya. My red baby car yang comel tuh. Eh, pernah tunjuk tak sebelum nih? Ish, malu lah nak tunjuk. hehehe. Kesian dia, MRBC **shortform untuk my red baby car sekarang dalam wad. Okey lah saya mula cerita dari awal. Nanti tak faham pulak kan?


Hari sabtu lepas anto MRBC kat workshop untuk cek mana-mana yang kena ganti or betul. Biasalah pergi workshop mestilah dengan lelaki kan. So, pergi dengan pengulam jantung. Sebab kalau orang pompuan sorang pergi workshop, mahunya mati kena tipu. hukhuk.


Mula-mula nak buat alignment tapi pomen (bukan romen okey!) tuh cakap alignment okey lagi. Cuma balancing jek kena betul. Okey, go ahead pomen. Yelah sebab dah lama tak bawa MRBC gi check-up kan. Abah pun just panaskan enjin jek. Abah dah tak bape alert sangat nak bawa kereta nih. Biasalah orang dah makin berusiakan.


Di sebabkan kedai tuh hanya leh buat benda-benda yang berkaitan dengan tayar jek, so kena move on ke kedai lain untuk betulkan part lain. Then rancang dengan dengan my baby boy, ops, kan dah terkeluar nama dalam fon. Ahakz. Nak pergi betul radio plak. Dah berzaman radio tuh rosak. Kalau dalam jem mahu nye bosan tahap gaban sebab tak de radio. Tapi mula lah keluar radio yang entah dari mana datang siarannya. Hehehe. Ataupun kena pasang radio pakai fon. Owh. Tak sedap bila volume dia limited.


Pergi kedai betul radio. Mak aih. Berderet nye kete yang pending. huhuhu. Pengulam jantung turun tanya apa ntah. Pastuh dia masuk balik cakap "Kita datang balik la nanti. Dia tutup 730 petang. Time nih tengah jem.". Angguk tanda setuju. Lepas tuh bincang-bincang nak betul pe lagi. Tapi sebab tak tahu nak betul kat mana, so pengulam jantung cakap hari selasa atau rabu dia pergi betul sorang. Okey!


Actually kita orang curi masa untuk spend time berdua. hehehe. Yelah hari sabtu tuh jugak ada open house rumah kawan kami. Takkan tak pergi. Dia dah datang rumah, so kena lah balas balik kan. Tuh memang prinsip kami.


Then, start kerja kat JB yang sepatutnya hari isnin di tunda ke hari jumaat kerana kena train budak baru kat ofis. OMG. Kalau nak blah cam tuh tak patut plak. Kang kena saman dekat bos siapa mau bayar?? Padahal tak confirm pun lagi. Tapi bos sibuk-sibuk nak saman saya. Layan kan jek lah. Nasib baik bos syarikat baru nih memahami. Ahakz.


Rabu last keje and train budak baru kat syarikat KL. Then petang rabu tuh jugak balik Muar. Nak wat pe plak duk tunggu lama-lama kat sana kan. Jumaat dah kena kerja kat JB. Setiap saat itu adalah duit. Eh, sejak bila jadik mata duitan nih. Sejak azali lagi. lalalala~~


Khamis dah ada dekat Muar. Hati tak bape sedap nak drive sendiri ke JB. Walaupun ada Ibu and Abah temankan dalam kete. Almaklumlah belum berapa baik dari demam yang kuat. Serius! Demam kali nih memang kuat. Nih pun tak kebah lagi. Adess. Ibu ada gak tanya pengulam jantung ikut ke tak. Mula-mula cakap tak ikut sebab kononnya leh drive sendiri la kan. Cess.


Dalam tak sedap hati tuh call lah pengulam jantung. Cakap yang badan tak bape sehat lagi. Pale nih still ting tong lagi. Fenin-fenin lalat gitu. So, tak sure leh drive untuk jarak dan jangka masa yang panjang. Then pengulam jantung terus willing nak jadik driver. Horeey. Eh, tak de lah jerit cam tuh. Tapi lega lah sikit sebab ada yang membantu.


Dalam perjalanan ke JB, syukur Alhamdulillah tak da apa-apa halangan. Yang best nya, kami tak berhenti pun sebab tak da sebab untuk berhenti. Pengulam jantung cakap dia dah tukar lampu, isi air bateri, cek enjin sikit, and cuci kereta sekali. Memang berkilat lah tayar. Pengulam jantung nak balik malam semalam jugak. Okeylah. Sebab macam tak manis lah kan nak tidur rumah kakak.


Pengulam jantung ngadu, apasal la gear kete sayang nih payah nak masuk walaupun dah tekan clucth abes. Saya balas, eh baru jek ganti minyak clucth ritu. Diam masing-masing.



Sampai dekat rumah akak dekat pukul 630 petang macam tuh. Lewat sebab singgah JUSCO beli barang sikit. Then, pengulam jantung dah lapar tahap gaban. Apa makanan nampak kat JUSCO tadi semua sedap. Belilah jugak kentang dan chicken chop untuk dia. Dia pun alas perut dengan makanan ringan tuh dulu. Lepas magrib macam tuh baru makan berat. Makan nasi.


Dalam pukul 800 malam jugak gerak pergi Sri Putri untuk hantar pengulam jantung balik. Akak dah war-warkan tiket mungkin tak da sebab dah lewat. Owh. Sori. Saya dah lama tak naik bas. So, saya tak tahu tiket last ke Muar pukul berapa. Dalam kereta saya asyik tanya, "Kalau tak da tiket cam ner?". Pengulam jantung diam.


Sampai Sri Putri, pengulam jantung turun dan bergegas tanya ada bas lagi tak. Alkisahnya tiket last ke Muar pukul 800 malam. Adess. Then tu jek lah satu-satunya bas untuk ke Muar yang saya tahu ada kat Sri Putri tuh. Masuk jek kereta dia terus senyap. Sori lah sayang tak tahu. Kalau tahu tadi beli tiket dulu kan. Dia senyap lagi. "Abang nak pergi jumpa kawan anto baju nih." pengulam jantung bersuara. Okey.


On the way ke rumah kawan pengulam jantung, senyap. Senyap lagi. "Bie, cayang mintak maaf. Cayang tak tahu. Jangan la tarik muka." Pengulam jantung senyap lagi. "Duduk diam-diam. Abang tak da mood." pengulam jantung bersuara dengan nada nak kata marah takpun. huhuhu.


Dekat setengah jam jugak pengulam jantung berborak dengan kawan dia. Saya?? Ditinggalkan di dalam kereta. Okey fine. On the way balik semula ke rumah akak, saya batuk tidak berhenti. Pengulam jantung matikan aircond dan suruh bukak tingkap. Dalam hati dah cakap "Sayang jugak dekat saya." hikhikhik.


Setiba dekat trafik light Sri Pulai Perdana, pengulam jantung menjerit. "Sayang! Clucth!" Seraya tuh terus dengar bunyi PAP!! Bunyi benda patah. Kelam kabut. "Bie! Tarikh lampu emergency." Lampu trafik light sudah mula hijau. Kenderaan di hadapan sudah beransur-ansur bergerak. Yang di belakang membunyikan hon. Dalam hati, eh, tak nyala ke lampu emergency tuh? Pelah dorang nih. Pengulam jantung suruh saya handle stereng sementara dia keluar untuk tolak kereta. Mula-mula tak mahu sebab macam bahaya. Orang tengah kejar lampu hijau. Pengulam jantung cakap lagi bahaya kita duk kat tengah-tengah nih. Tak nak jugak. Sebab masih dalam keadaan panik. Lepas tuh terus cakap, "Boleh lah tapi tunggu lampu isyarat merah dulu.". Actually dalam hati terlalu bimbang sangat keadaan pengulam jantung yang akan berada di luar untuk menolak kereta.


Pengulam jantung menolak kereta dan saya mengarahkan kereta ke pinggir jalan. Syukur selamat. Telefon kakak untuk mintak pertolongan. Dekat pukul 1100 malam jugak baru sampai rumah akak sebab tunggu orang tarik kereta ke workshop berdekatan umah kakak. Lega tapi sayu sebab MRBC kena tinggal kat wad. huhuhu.



Balik rumah tuh terus munasabah diri. Ada hikmahnya pengulam jantung tak ada tiket malam semalam. Banyak hikmahnya. Then bersyukur sangat bukan kena dekat highway. Alhamdulillah masih di beri peluang untuk memperbaiki diri. Untuk bertaubat. SYUKUR!!!





**Uish. panjang nyeeeeeeeeeeeeeeeee entri nih. hikhik....







GigaBite:: Entah berapalah pulus melayang kali nih. Adess. Duit ooo duit.

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign