Dear Readers~~


~WHERE THERE IS A WILL THERE IS A WAY~



Friday, April 15, 2011

My Dreams~

Assalamualaikum wbt.



Saya ada satu impian. 
Impian saya ialah saya nak bukak kedai aksesori perkahwinan dan bakery.
Saya sangat minat okey.
Sekarang saya sedang berusaha untuk mencari peluang-peluang itu.



Doakan saya berjaya yer!

Thanks all.


GigaBite:: Angan-angan tanpa usaha ibarat angan-angan mat Jenin. huh.

Friday, March 25, 2011

Thursday, March 17, 2011

My Second Blog!!!!

Assalamualaikum wbt.


Do visit my second blog!!!

satucintaduajiwa.blogspot.com
(everlasting love journey)


Pssst: blog cintan-cintun taw. hikhik. 

Thursday, March 3, 2011

Saya Sudah Bertunang!?!



Assalamualaikum wbt.

Toleh kiri, toleh kanan. Tengok jam. Dah 3 Mac 2011. Dah 5 hari saya bergelar tunangan orang. Macam tak percaya pun ada. Maaf sebab lambat update. Saya tengah mencari solution untuk buang malware yang attack blog saya. Ada sesiapa boleh bantu??

Saya telah pun selamat diijabkabulkan. erk! Maaf, silap. Gatal!!!! Telah pun selamat di tunangkan. Akhirnya selepas 10 tahun saya bercinta dengan dia, kami di ikat dan kemudian untuk melangkah ke gerbang perkahwinan. Takutnyer!!


Insya Allah kalau diizinkan Allah SWT. Kami akan bersatu dengan ikatan pernikahan. Tarikh dan waktu biarlah menjadi rahsia kami berdua. Insya Allah sampai waktunya saya akan bagitahu. Cewah.... Lagak macam artis pulak yek.

Pe kata layan gambar-gambar kat bawah nih.
(gambar dari photographer rasmi n tak rasmi)



~Pertunangan Aqma & Nazri~
~26 Februari 2011~
~2.30 petang~









Hiasan bilik.
Buat sendiri!







Hantaran pihak lelaki kepada pihak perempuan.
Coklat emas!








Hantaran pihak perempuan kepada pihak lelaki.
Pink + putih!
(Maaf, nih tak siap susun lagi)




Berdebar tunggu di sarung kan cincin.
Mini Pelamin.
Do it myself!!





Combine gambar!
Selepas sarung cincin.
Ada orang sibuk nak duk kat mini pelamin gak.
Cincin risik + cincin tunang.



Gambar lain saya upload later okies!!




Wednesday, February 16, 2011

sPEAk NoW!!! I Said, NOW!!!!!




"I am not the kind of girl
Who should be rudely barging in
On a white veil occasion
But you are not the kind of boy
Who should be marrying the wrong girl

I sneak in and see your friends
And her snotty little family
All dressed in pastel

And she is yelling at a bridesmaid
Somewhere back inside a room
Wearing a gown shaped like a pastry

This is surely not
What you thought it would be
I lose myself in a daydream
Where I stand and say:

Don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
You need to hear me out
And they said "speak now"

Fun gestures are exchanged
And the organ starts to play
A song that sounds like a death march

And I am hiding in the curtains
It seems that I was uninvited
By your lovely bride-to-be

She floats down the aisle
Like a pageant queen
But I know you wish it was me
You wish it was me (Don't cha?)

Don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
You need to hear me out
And they said "speak now"



Don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
Your time is running out
And they said, "speak now"

Oh Oh Oh! ( said speak now.... )


I hear the preacher say
"Speak now or forever ho-old your pea-ea-ea-eace
There's the silence, there's my last chance
I stand up with shaking hands, all eyes on me

Horrified looks from
Everyone in the room
But I'm only looking at you.

I am not the kind of girl
Who should be rudely barging in
On a white veil occasion
But you are NOT the kind of boy
Who should be marrying the wrong girl!!!!!

So don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
You need to hear me out
And they said, "speak now"

And you Say
Let's run away now
I'll meet you when
I'm out of my tux at the back door

Baby, I didn't say my vows
So glad you were around when they said
"Speak now"

Monday, February 14, 2011

Pertunangan seterusnya ke alam perkahwinan~

Assalamualaikum wbt.

Huh. Cuak dan berdebar-debar menanti hari pertunangan. Adat lah kan perasaan macam nih. Memang tak boleh lari. Apa-apa pun hope semuanya berjalan lancar semasa majlis.
Lebih kurang 1 minggu 5 hari aje lagi. Persiapan? Setakat nih barang hantaran semua dah setel. Tapi yang macam sirih junjung, makanan dan buah-buahan tuh balik cuti nanti akan buat.


Semalam bakal mak mertua telefon ibu untuk bincang masa dan wang hantaran yang akan dibincang kan masa hari pertunangan nanti.
Yelah, saya nih tak ada majlis merisik. So, tak nak lah nanti ada pertelingkan soal wang hantaran nih. So, saya dan pengulam jantung sepakat untuk komunikasi kan ibu dan mak kami.

Alhamdulillah komunikasi berjalan dengan lancar. Hampir setengah jam jugak kot. Sempat jugak saya pasang telinga dengar-dengar pe dorang cakap. Suara ibu macam bahagia aje. Lepas tuh duk siap cakap, kalau dapat kahwin awal lagi bagus.


Huh. Dah tak sabar ke ibu dan abah nak tengok saya dan pengulam jantung bersatu. Saya tak bersedia lagi! erk. Ngade!


Eh, benar, betul-betul-betul. Saya memang kurang bersedia. Kiranya tak 100% bersedia la gitu. So, dalam jangka masa bertenang, eh silap, bertunang, boleh lah saya siap sedia kan diri saya mahu dari segi zahir atau batin.


Abah mahu saya berkahwin hujung tahun ini. Uwargh. Tak mahu. Nak kahwin 2012. hehe. Saya dan pengulam jantung ada perancangan. Alhamdulillah abah dan ibu faham situasi kami. So, 2012. Awal tahun mungkin. Tak mungkin akhir tahun. Peace. :P


Walaupun majlis pertunangan saya tak berlangsung lagi tapi dalam kepala otak dah duk fikir untuk majlis perkahwinan plak. Saya mahukan yang simple tapi nampak grand. Macam mana tuh. Kalau nak tahu tunggu...


Psst..Kalau majlis perkahwinan buat tema light purple + white cantik tak? huhuhu. Dah cakap dah yang saya dah fikir soal kahwin. hehehe. Lepas nih maaf la kalau blog saya akan jadi blog bride to be. oyeah. Macam blog adik safiya kita nih. Suka sangat baca suka duka dia lalui alam pertunangan dan seterusnya ke alam perkahwinan. So, saya pun akan buat macam dia dengan membeli sedikit demi sedikit.


If dah beli sedikit demi sedikit nanti tak lah kelam kabut sangat. Lepas tuh kalau boleh dalan bulan 4 dah kena pergi kursus kahwin. Paling lewat kursus kahwin kena attend adalah sebelum raya. If dah setel kursus kahwin segala bagai tuh baru akan rasa lega sikit.


Lepas tuh baru lah boleh setel kan apa-apa yang patut. Yang tak boleh nak lari apabila bakal mak mertua dah tempah mak andam untuk majlis kahwin nanti. Aduh. Saya tak lah membantah, tak lah nak mengikut sangat. If tak cantik dan kurang memuaskan saya akan cari lain. :P
cerewet!


GigaBite:: Macam mana agaknya kehidupan selepas kahwin??

Wednesday, February 2, 2011

Zaquan Adha VS Aidil Zafuan

Assalamualaikum wbt.



Selamat Pagi Malaysia!

Wah, macam ceria aje bunyinya. huhu. Mana tak cerianya, tengah menghitung hari lah kata kan. Wink! Okey-okey. Berbalik pada tajuk kat atas.

Actually, entah kenapa tiba-tiba nak jadi macam abang nara pula. Bergosip sana sini. Huhuhu.


Korang sedia maklum bukan sejak akhir-akhir nih banyak cerita pasal Zafuan dan Zaquan kan. Korang perasan tak ada ketidaksamaan di situ. Bukan ke sepatutnya sorang bahagia sorang lagi pun patut bahagia? Yelah, kembar kan. So, perasaan nak bahagia sama-sama itu patut ada. eh, silap sori ler. Tapi saya rasa kesian dengan pasanga kembar nih.

Jom kita singkap apa yang mereka lalui sekarang.

Zaquan Adha---> Telah berkahwin dengan Ayu Raudhah dengan besar-besaran. Sampai macam leh dapat title wedding of the year jek. huh. Lepas tuh kalau korang perasan Zaquan Adha melebar senyum bila dah nikah dengan Ayu Raudhah. ehem-ehem. Contoh macam gambar kat bawah nih.

ayu zaquan
kredit: beautiful Nara

Bahagia aje kan? So sweet. Tapi serious, saya pun suka tengok pasangan Aidil Zafuan dengan Rita Rudaini. Dorang pun shuweet jugak.


rita rudaini
kredit: Beautiful Nara


Aidil Zafuan---> Telah berkahwin dengan aktres Rita Rudaini. Sedang mengalami krisis rumah tangga. Adeh. Tak sanggup nak baca kisah-kisah dorang. Bukan sepatutnya dorang tengah sibuk jaga anak dorang. Then sekarang lak Rita Rudaini tengah pregnant. Sepatutnya (eh, banyaknya patut) tengah bertambah-tambah bahagia. huh.

Krisis dorang just perkahwinan yang tak direstui oleh pihak keluarga lelaki. Kenapa benda nih berlaku? Saya rasa la kan. Family belah lelaki dah awal-awal tak restui sejak Zafuan kenal dan kawan dengan Rita lagi. Tu yang dorang cabut pergi kahwin lari. Andaian aje.



Kesian tengok pasangan Zafuan dan Rita. Masih ada jalan penyelesaian bukan?

Rita Rudaini tuh cantik apa? Walaupun dia janda tapi dia tetap mantain cantik. owh, mesti ada silap yang kadang kita tak tahu sampai hubungan dorang tak direstui.



Selingan--->Setiap hubungan memang perlu restu orang tua. Tapi kalau orang tua tak restu, then kita beria-ia nak sangat-sangat. Bolehkan kalau kita berusaha tambat hati mak mertua dan bapak mertua kita sampai kita boleh buat mereka restu hubungan kita. Sampai kita boleh buat mereka percaya yang kita boleh jaga makan minum anak lelaki dia nanti bila anak lelaki dia dalam jagaan kita. psssssst. Itulah yang saya buat. Alhamdulillah hubungan kami dah direstui kedua-dua belah pihak. Malah mereka tak sabar-sabar nak tengok kami bersatu. Doakan kami!


GigaBite:: Sedang bahagia! lalalala~

Friday, January 28, 2011

Cincin untuk Aqma~

Assalamualaikum wbt.


Wah, mentang-mentang tak lama lagi bakal mak mertua nak sarung cincin. huhuhu. Bukan 1 tapi 2 sekali. ha, amek ko, kombo sekali. hehehe. Cincin risik plus cincin tunang sekali.

Mula-mula ingat nak suruh mak pengulam jantung datang merisik dulu. Then baru bertunang. Tapi pengulam jantung cakap nak sekali terus. Sebabnya mak pengulam jantung jaga anak along dia. So, susah plus tak sempat dan tak boleh lah nak bawak dorang pergi merisik.

Ibu pun bagi green light cakap boleh aje sekali terus. Ibu pun cakap meriah sikit sebab dapat 2 cincin sekali. huhuhu. Abah pula ikut aje. Tapi selalu jek cakap, "Kalau mintak cincin biar yang besar-besar sikit.". Alamak abah oi, tangan adik nih comel jek. Kang kalo besar gedabak, tak larat den nak jari kang. kuikuikui.


Minggu lepas balik kampung ingat sesaje jek. Tetiba pengulam jantung mesej ajak beli cincin. Berpinar mata baca mesej. Betul ke tak dia nih? Tengah ngingau ke? Aish, takkan ngingau tengahari buta. Dah tak sabar ke pengulam jantung nih. Uwaahahaha. Sebab saya pernah suarakan dekat pengulam jantung bahawa, satu, saya sangat takut tak ada saiz saya. Sebab jari saya nih comel cinonet jek. Kedua, sebab saya takut emas akan naik harga sehingga kita tak leh jangka. So, pe salah kalau beli dulu kan. kan-kan? Erk, ke saya yang tak sabar nih. huhhu


So, pergilah kami, bukan berdua atau bertiga tapi berenam. Saya, pengulam jantung, bakal mak mertua, bakal adik ipar dan 2 orang bakal anak sedara. Huh. nasib baik si tecik-tecik tuh duduk diam time saya, pengulam jantung dan bakal mak mertua duk pilih cincin. Pergi satu kedai jek sebab tak larat nak jenjalan banyak kedai. Nanti lagi lah rambang mata. kuikuikui.

Mula-mula pilih cincin risik. Huh. Mak mertua tengok yang belah rotan tapi semuanya macam tak cantik. Simple sangat. Then, mak mertua bagi green light bpilih yang berukir. huhu. Menjerit kegembiraan la. Sebab dia saya sangat tidak suka cincin belah rotan. huhhu. Lama gak kot pilih. Saya pilih yang comel-comel jek bila melekap kat jari nih. Mak mertua cakap tak sesuai. Pengulam jantung pun sama. Adeh, nih dah kompromi dari rumah ke nih. Saya buat-buat pilih yang gedabak sikit. Mak mertua cakap CANTIK! Pengulam jantung pun cakap CANTIK! OMG. Memang besar dan menyerlah.


Owh, hati berbelah bagi. Still sarungkan yang comel dengan yang besar mercerlang tuh tapi yang comel tetap tidak terpilih sebab comel sangat. Hukhuk. Akhirnya lepas tengok lelama, wah, Cantik!! Eh, nih ayat nak sedapkan hati or apa nih?


Cincin risik tuh lebih kurang macam kat bawah nih. Tak sama tapi lebih kurang kebesaran dia cam tuh la.


Hohoho.
Besar tak?
Cantik tak?
Ada lorek kan emas putih.
Lebih kurang macam nih lar.
Pape pun tunggu jek lah saya pakai nanti.


Then, pilih cincin tunang pulak. Mak mertua nak yang ada batu atas dia. Siap nak carikan batu intan. Owh, ini jenis batu berlian lama. So, tak da keluar lagi. Jadi kena pilih berlian. Bukan INTAN. Sangat konfius apa beza dia. Saya mencari yang comel-comel juga. Tang cincin nih lagi lama duk pilih dari cincin risik. Huh. Pengulam jantung nak yang comel-comel jek untuk jari saya. Tapi mak mertua nak yang batu dia nampak gempak dan tinggi. Saya tersepit di tengah. Aiyark!

Akhirnya, pilihan pengulam jantung berjaya. Dia cakap cantik. Saya on aje. Tak ada mahu membantah sangat. huhhu.


Cincin tunang tuh lebih kurang macam kat bawah nih. Lebih kurang okey. Kalau nak tengok yang real kena tunggu saya sarung kat jari 26 haribulan nanti. Wink! Wink!


Cincin tunang.
Cantik tak?



Actually nak carik macam kat bawah nih. Sangat-sangat suka. Tapi tak jumpa. Tak pe nanti leh carik dan beli sendiri macam nih.







GigaBite:: Sangat tidak sabar nak menyarung kedua-dua cincin tersebut. huhuhu. (T___T)





Wednesday, January 26, 2011

Lelaki dan cincin!

Assalamualaikum wbt.



Nak tahu tak kaitan lelaki dan CINCIN?


Meh tengok kat bawah nih.





Men wear 3 rings::


1: Engagement ring



2: Wedding ring




and.....................................


3: SUFFER ring



hehehehe.


GigaBite:: So, jangan lah memberatkan bakal suami anda. Ringan-ringan kan lah bebannya.
Peace No War!


credit to: pic cincin dari Habib Jewel, pic guy dari GOOGLE IMAGE.


Monday, January 24, 2011

MAMAT, the follower!

Assalamualaikum wbt.


Eh ada ke follower saya nama MAMAT?? Kalo ade sila angkat keyboard. uwahahaha.

Okey, okey. Macam nih cerita dia. Once upon a day, saya pergi berjalan-jalan. Tak da nak buat apa-apa di rumah jadik saya lebih prefer window shopping (bahasa sangat tunggang langgang kerana dah lama tak menulis.) Saya telah menyinggah (sekam la pulak) ke kedai tettt (eh, sebab tak mahu reveal nama kedai or sebab lupa?), sebab rasa macam nak cari sesuatu.

So, with the blurr face sebab tak tahu nak beli apa tapi rasa nak cari benda, masuk lah kedai tuh. Sambil berjalan meninjau-ninjau semua barang yang ada kat kedai tuh. At the same time seolah-olah bercakap dengan diri sendiri. "Perlu ke tak benda nih?".

Sedang dok sedap-sedap belek-belek barang. (asal banyak ayat berganda?) rasa macam ada orang perhatikan. Buat buduh jek lah. Teruskan melangkah. Terasa seolah-olah ada yang mengikut. Ish. Pehal plak nih. Buat muka buduh dan toleh belakang. Seorang MAMAT, pekerja di situ mungkin. Tersengih. Tak balas pun senyum dia. Sebab rasa macam annoying jek. OMG!! Dia membontot ke mana saja saya pergi. Rimas! Itu jek yang mampu saya ungkap.


Then, kebetulan ternampak bakul letak shower things. Terus capai dan belek-belek untuk cari harga. Mana harga nih? Sambil tuh muka sangat confius. "Ye, awak cari apa?" Adeh. Sibuk! Sibuk! Menyibuk aje. Terus jawab "tak pe-tak pe". Bila dah dapat tahu harga dia terus pergi kaunter bayar. Rimas nak duk lelama dalam kedai tuh. Abis semua dia perhatikan apa yang saya buat. hohoho.


GigaBite:: Saya dan pengulam jantung tak suka masuk kedai yang ada orang suka membontoti kami. macam kami tak ada duit aja. If kami perlukan pape pun kami akan panggil per!. Argh.

Monday, January 3, 2011

Selamat Tahun Baru!

Assalamualaikum wbt.


Selamat Tahun Baru semua!!!


Seingat saya, last saya update blog adalah tahun lepas. Tengok tuh. Lama gila saya tak update blog. Harap jek nak jadi blogger tegar. Tapi hampeh. Owh, maaf. Saya sedang marah diri sendiri. Tiada kaitan yang kaitan luar sana.


Last saya update tahun lepas kan? Owh, sungguh lama. Nantikan kemunculan saya di tahun baru ini. Ewah!




Akhir sekali nak ucap SELAMAT TAHUN BARU 2011!!!!




GigaBite:: Tungguuuuuuu!!!!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign